Svjetsko, a naše: U Tuzli se proizvode zvučne kutije i vrhunski audio sistemi

Kada je nakon nakon više od 22 godine rada i iskustva sa muzičkom opremom, kompanija Sar-Light iz Tuzle (osnovana još 1996.) započela vlastitu proizvodnju zvučnih kutija i audio sistema pod brendom SAR, bio je to veliki iskorak ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regionu.

 
Bilo je to 2018. godine… Do tada se ova kompanija bavila isključivo prodajom rasvjete, ozvučenja i muzičkih instrumenata i u tom domenu bila je jedna od najpoznatijih u BiH. A onda su se odlučili za nešto novo…


– Tokom 2018. godine osmislili smo vlastiti brend SAR Audio, te smo započeli proizvodnju zvučnih kutija i sistema. Bili smo jako ponosni na naš novi brend jer je u cijelosti pravljen u našoj kompaniji. Radili smo na njemu više od godinu dana i 2019. godine patent je konačno bio dostupan tržištu, a u ponudi smo imali šest usvojenih vrlo uspješnih modela zvučnih kutija koje su bile istestirane i spremne za prodaju. Danas već proizvodimo 16-17 modela – kaže u razgovoru za DEPO Portal direktor kompanije Samir Rešić.

I tako je krenulo… Međutim, godinu dana kasnije desila se korona, koja je cijeli projekat zaustavila i trebalo je određeno vrijeme da se stvari ponovo pomaknu sa mrtve tačke.

 
Srećom, ali i zahvaljujući velikom entuzijazmu ljudi okupljenih oko brenda SAR Audio, proizvodnja nije stala i danas se u Tuzli, gdje kompanija ima svoj vlastiti proizvodni pogon, stvaraju zvučne kutije i vrhunski audio sistemi koji se koriste širom BiH, ali i u zemljama regiona i Evropske unije.    


– Od samog početka posvećeni smo kvalitetu i pouzdanosti, koristimo najkvalitetnije materijale i komponente evropskog porijekla, i danas su naši proizvodi usklađeni sa CE i RoHs standardima. Naše proizvode izvozimo u zemlje Evropske unije i regije. Izvoz se odvija bez plaćanja carine zahvaljujući Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU. Svaki proizvod prolazi kontrolu kvalitete prije finalnog pakovanja i prodaje. Provodimo test izdržljivosti i određena mjerenja kako bismo osigurali visok standard kvalitete – pojašnjava Rešić. 

Kompanija SAR-Light dobitnik je i priznanja “Made in BiH” na manifestaciji “BH Engineering week”, za najbolji tehničko inžinjerski projekat/proizvod u Bosni i Hercegovini – pod nazivom  SAR Audio (proizvodnja zvučnih kutija i audio sistema). 


Kako se navodi u obrazloženju, ovo priznanje se dodjeljuje u “cilju trajnog oplemenjivanja poslovne zajednice u BiH posebno vrendujući i razvijajući odvažnost i knkurentnost bh. inžinjerskih rješenja”.

Kako nastaju proizvodi SAR Audio? 


– Svaki model zahtijeva dugotrajan i precizan rad. Da bi došlo do finalnog proizvoda dosta je rađeno prekrajanja, crtanja, dizajniranja sve dok nismo dobili vrhunski zvuk. U ovom poslu nam najviše pomažu naši audio inžinjeri koji su pomogli da na kraju imamo jedan kvalitetan, domaći proizvod koji sigurno može da zadovolji sve svjetske standarde i potrebe – govori Rešić.


Proizvodni pogon u Tuzli opremljen je najsavremenijom opremom specijaliziranom za izradu zvučnih, razglasnih sistema. Svaka SAR zvučna kutija rezultat je ručne izrade, pažljivog odabira visokokvalitetnih materijala i svjetski priznatih komponenti.


– Sirovine za izradu zvučnih kutija nabavljamo u Švedskoj jer nam je u cilju da budemo konkurentni na tržištu, i nekako smo sebi nametnuli taj takmičarski duh sa zemljama EU odnosno sa najboljim evropskim proizvođačima u našem sektoru, zbog kojeg proizvodi moraju zadovoljavati vrhunske standarde kvalitete pa smo tome i težili u izradi. Koristimo komponente vodećih italijanskih kompanija, Sica i Jensen, koje rade za najveće zvučne brendove – ističe Rešić.

Godine povjerenja


Tokom godina poslovanja brend SAR Audio oprema brojne klubove, diskoteke, ugostiteljske objekte i kulturne centre u BiH, ali i van nje. Preko 50 objekata različitih namjena u Bosni I Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj koristi SAR Audio u svom poslovanju.

Na ovogodišnjim Baščaršijskim noćima SAR Audio će također biti glavni partner svih muzičkih i drugih događaja, a među onima koji su koristil SAR Audio opremu na svojim koncertima su brojna zvučna imena: Osvajači, Severina, TBF, Amar Jašarspahić Gile, Bombaj Štampa, Emir Hot, Foxy Head, Aca Lukas, Džejla Ramović


Ovaj bh. brend povjerenje ostvaruje i kroz višedecenijko uspješno poslovanje kompanije Sar-Light, koja je na tržištu BiH prisutna još od 1996. godine. U samom početku bazirali su se na prodaju muzičke opreme i rasvjete, te iznajmljivanje razglasnih sistema i rasvjete, a ponudu su 2000. godine proširili prodajom muzičkih instrumenata, LED rasvjete te uslugom ugradnje razglasnih sistema kao i sistema rasvjete za tržne centre, dvorane, vjerske objekte, privatne stambene prostore i drugo. SAR-light se također bavi i izradom idejnih rješenja i projektovanjem rasvjete i ozvučenja.


Svi proizvodi pa tako i zvučne kutije SAR mogu se nabaviti u njihovoj poslovnici Sar-Light u Tuzli, kao i preko distributera koji pokrivaju cijelu BiH te putem web shopa.

Šta se sve može naći u ponudi?


OZVUČENJE – širok asortiman audio sistema, pojačala, zvučnika, zamjenske komponente za sve vrste zvučnika, miksete, kablovi, konektori, audio procesori, digitalne audio skretnice, mikrofoni, slušalice, stalci za zvučnike i mikrofone, rack-ovi i fly case, zvučne kutije, te ostali izvori zvuka…


RASVJETA – profesionalna rasvjetna tijela, LED HOME program, TV rasvjeta, rasvjeta za pozorišta, arhitekturalna rasvjeta, svjetlosni efekti, dimmeri, širok asortiman sijalica za svjetlosne uređaje, stativi i konstrukcije, kablovi, konektori…


MUZIČKI INSTRUMENTI – sve vrste žičanih, duvačkih, gudačkih i elektronskih instrumenata, udaraljke, te pribor i rezervni dijelovi za iste.


LED EKRANI – sve vrste LED ekrana za unutarnju i vanjsku primjenu.


Kao i sve ostalo što je potrebno na Vaš zahtjev, a u skladu sa Vašim potrebama i željama…


Zahvaljujući tome što u svom radu nastoje spojiti kvalitetu i pristupačne cijene, te stalnom praćenju tržišta, na tržištu su već duže vrijeme prisutni brendovi iz oblasti 100V ozvučenja te brend iz domena rasvjete:


Easy Light je brend Sar-Lighta u domeni rasvjete. Podrazumijeva širok izbor savremenih  efekata i rasvjetnih tijela za diskoteke, klubove, ugostiteljske objekte, vjerske objekte, arhitekturalne rasvjete , TV i pozorišne… Broj zadovoljnih klijenata te mnoštvo moderno opremljenih objekata u režiji firme Sar-Light dodatno govori o kvaliteti ovog brenda.


PA-Systems predstavlja brend u domeni ozvučenja. Posebno treba naglasiti  liniju 100V ozvučenja. Veliki izbor ugradnih, zidnih i visećih zvučnika kao i novu liniju 100V pojačala sa integrisanim FM tunerom, čitačem kartica, USB portom i Bluetooth konekcijom…omogućavaju ispunjenje svi Vaših potreba, kada su u pitanju poslovni i vjerski objekti, tržni centri, škole, benzinske pumpe i slično.

(Depo.ba/SP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*