Održana radionica povodom Evropske sedmice imunizacije

Bosna i Hercegovina kao članica Svjetske zdravstvene organizacije, posljednju sedmicu aprila posvećuje obilježavanju, Evropske sedmice imunizacije. Tim povodom danas je u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, održana prigodna radionica o temi, zaraznih bolesti koje se mogu prevenirati vakcinacijom.

Program provođena obaveznih imunizacija, nije problem koji je vezan samo za Bosnu i Hercegovinu, nego je i svjetski, posebno u siromašnim, i zemljama u tranziciji. Kako je ovom prilikom kazao Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, neblagovremeno provođenje ovog procesa, generalno za posljedicu ima povećan broj umrle djece, kao i one sa trajnim posljedicama. Topalović naglašava, da su obaveznom vakcinacijom u Bosni i Hercegovini, obuhvaćena djeca od rođenja do napunjene 18.godine.

„Mi djecu imuniziramo protiv deset zaraznih bolesti, za koje moram reći da su po život opasne. Nekih od tih bolesti kao što su dihterija ili dječija paraliza, već duže vrijeme nema na prostoru bivše Jugoslavije. Naš cilj je da povećanjem procenta obuhvatnosti obveznika pojedinim vakcinama, smanjimo broj bolesti, odnosno da ih iskorijenimo“, kazao je Topalović.

Bosna i Hercegovine je 2002.godine dobila certifikat, da je zemlja sloboda od dječije paralize. Prema riječima Topalovića, neke od bolesti su iskorijenjene, ali je potrebno preventivno djelovati, jer se na primjer migracijama stanovništva, bolest koje dugo nije bilo na našim prostorima, može pojaviti. Na novinarsko pitanje, kako komentariše sve veći otpor roditelja vakcinaciji djece, Topalović je odgovorio.

„Tužba ili zahtjev roditelja u Hrvatskoj, da odlučuju o vakcinaciji svoje djece je pala na Ustavnom sudu. Slično se desilo i u Skupštini Srbije. Zaštitni mehanizam države je da programom obavezne imunizacije, zaštiti svoje građane od određenih zaraznih bolesti. Za to je država dužna da obezbjedi sve popratne stvari za provođenje aktivnosti“, odgovorio je Blaško Topalović.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, obuhvatnost ciljne grupe vakcinacijom je 95%, što daje sigurnost da se određena bolest neće javiti u velikom broju. Ostatak se odnosi na onu djecu, koja se iz medicinskih razloga, kao što su alergije na neku od komponenti vakcine, ne mogu podvrgnuti obaveznoj imunizaciji.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*