Obavljena rasprava o izmjenama Zakona o upravljanju otpadom u Predstavničkom domu PFBiH

Tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu navedeno je da to pitanje još uvijek nije riješeno u našoj zemlji i da je daleko od toga.

Ministrica okoliša i turizma Federacije Nasiha Pozder istakla je da, nažalost, ono što je u razvijenim zemljama i sirovina i energent i nešto što otvara nova radna mjesta kod nas zapravo predstavlja veliko opterećenje, ne samo na budžete svih nivoa vlasti nego i  opterećenje na prirodu i na zdravlje naših građana i građanki.

Pojasnila je da je važeći zakon usvojen 2017. a godinu nakon toga usvojena je i usvojena izmjena direktive EU koja nas dovodi i do današnjih izmjena jer su inspektori na terenu utvrdili da zbog određenih manjkavosti usvojenog usvojenih izmjena 2017. nisu u mogućnosti da adekvatno ispoštuju sve odredbe zakona.

Pozder je istakla da su tada uvedene u zakon posebne kategorije otpada kao što su gume, odbačena stara vozila, maziva ulja i slično ali je propušteno da budu definisane i kaznene odredbe za sankcionisanje prekršaja za odlaganje te vrste otpada na mjesta koja zato nisu predviđena.

“Također je propušteno, što se sada članom 33. mijenja, i da se preciznije odredi funkcionisanje odlagališta otpada i to su dvije najvažnije stvari zbog kojih sada i idemo u izmjene zakona”, rekla je Pozder.

Poslanik SDA Miralem Galijašević kazao je da će ta stranka podržati prijedlog zakona i da mu je drago da Prlament raspravlja o takvim životnim temama umjesto trošenja vremena na političke razmirice.

Poslanik DF/GS-a Amir Ibrović zamolio je da resorno ministarstvo do septembra sačini informaciju za Parlament postoji li potreba u BiH za spalionicom otpada kako bi imali stručno mišljenje na koje se mogu pozvati u budućem radu.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH ranije su na današnjoj sjednici obavili raspravu o Prijedlogu zakona o gradu Novi Travnik kojim bi ta općina dobila status grada.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*