Komšić u Washingtonu o važnosti Južnoj interkonekciji

Član Predsjedništva BiH posjetio je kompaniju TC Energy u Washingtonu, gdje se sastao sa direktoricom kompanije i članovima Uprave.

Tokom posjete razgovarano je o trenutnoj energetskoj sigurnosti na Balkanu, sa posebnim osvrtom na diversifikaciju snadbijevanja plinom i južnu interkonekciju, kao i o dugoročnom rješenju problema sa kojima se BiH suočava u energetskom sektoru.

Član PBiH Komšić istakao je kako je energetska sigurnost već odavno dio geopolitike u cijelom svijetu, pa tako i na Zapadnom Balkanu. Upravu kompanije upoznao je sa obavezama naše zemlje iz Sporazuma o stabilizacijji i pridruživanju između BiH i EU, a koje je preuzela kako bi se uskladila sa politikama EU, te izazovima sa kojima se susreće naša zemlja kada je riječ o reformama energetskog sektora u Bosni i Hercegovini.

Razmijenjena su mišljenja o potencijalnim investicijama koje bi kompanija TC Energy mogla realizovati u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na projekte vezane za diversifikaciju izvora energije i održivi razvoj.

Direktorica kompanije izrazila je zadovoljstvo zbog mogućnosti saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, i zemljama Balkana općenito, te istakla značaj koji ova regija ima u planovima TC Energy-a za širenje na međunarodnom tržištu.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*