Pozorište mladih Tuzle: Realizovane javne prezentacije Dramskog studija

U periodu od 19.6 – 28.6.2024. godine na sceni Pozorišta mladih Tuzle (dvorana Kaleidoskop) realizovano je 12 događaja iz kulture i umjetnosti  od značaja za razvoj Tuzle i Tuzlanskog kantona. Radi se o javnim prezentacijama polaznika/ca 20 – te generacije početne i napredne faze „Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle“ Pozorišta mladih Tuzle i Udruženja „Mladi Tuzle“ Tuzla koje su se ove godine realizovale uz podršku Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla, Grada Tuzla, Centra za kulturu Tuzla, Bosanskog kulturnog centra TK i Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK.

Javnim prezentacijama ukupno je pristupilo 160 polaznika, a  pedagoško – umjetnički rad s grupama djece i mladih uzrasta od 6 do 22 godine realizovan je pod vodstvom 18 lidera, saradnika i dramskih pedagoga s dugogodišnjim iskustvom u radu. Na sve događaje ulaz je bio besplatan, a iste je posjetilo 1800 osoba s područja Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Podsjetimo da je „Dramski studio za djecu, mlade i odrasle“ Pozorišta mladih Tuzle i Udruženja „Mladi Tuzle“ jedinstven, autorski projekat edukacije djece i mladih kroz kulturu i pozorišnu umjetnost koji se na području Tuzle i Tuzlanskog kantona realizuje već 20 godina. Do sada je isti pohađalo i završilo preko 10 000 polaznika/ca koji su kroz primjenu dramskog odgoja osnaženi za život u XXI stoljeću. Ukupno  je producirano 105 pozorišnih predstava koje su odigrane u preko 1300 repriznih izvođenja na 45 scena u regiji. Predstave su za svoj umjetnički, pedagoški, glumački i produkcijski segment dobile 65 nagrada s festivala u Evropi. Saglasnost za realizaciju ovog unikatnog i sistematskog programa obuke djece i mladih dalo je Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Hvala svim roditeljima, starateljima i polaznicima/cama na ukazanom povjerenju, a liderima i saradnicima na predanom angažmanu u širenju pozorišne umjetnosti i dramskog odgoja kao modela razvoja društvene zajednice. Sve grupe s radom nastavljaju od septembra 2024. godine.

RTV7

Jedan komentar

  1. My brother recommended I might like this web site He was totally right This post actually made my day You cannt imagine just how much time I had spent for this information Thanks

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*