Netanjahu: Nema zamjene za pobjedu nad Hamasom

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu potvrdio je danas da izraelske snage dejstvuju u Rafahu na jugu i na sjeveru Pojasa Gaze, svuda, kako je rekao, te poručio da nema zamjene za pobjedu nad Hamasom.

On je na početku redovne sjednice Vlade Izraela izjavio da se “desetine terorista ubija svaki dan”.

“To je teška borba i vodi se nad zemljom, ponekad licem u lice, a takođe i ispod zemlje”, rekao je izraelski lider.

Netanjahu je poručio da će Izrael istrajati u ostvarenju svojih ciljeva.

“Posvećeni smo borbi dok ne postignemo sve naše ciljeve, eliminisanje Hamasa, povratak svih naših talaca i osiguramo da Gaza nikada ponovo ne predstavlja prijetnju za Izrael i da se naši građani bezbjedno vrate u svoje domove na sjeveru i jugu”, rekao je Netanjahu, aludirajući na gotovu svakodnevnu razmjenu vatre s libanskim Hezbolahom na sjeveru na granici Izraela i Libana.

“Ponavljam svakom ko sumnja u postizanje tih ciljeva, nema zamjene za pobjedu. Naši borci nisu pali uzalud. Nećemo okončati rat dok ne postignemo te ciljeve”, rekao je premijer Izraela.

On je najavio da će tokom dana s Južnom komandom izraelske vojske procijeniti situaciju i, kako je rekao, pomno pratiti napredak u borbama i planovima da se postignu ciljevi rata.

Netanjahu je izrazio saučešće porodicama poginulih izraelskih vojnika i rekao da je Izrael “predan zavjetu palima da nastavi do apsolutne pobjede nad Hamasom”.

“Što se tiče svete misije oslobađanja naših talaca, nema izmjene u izraelskoj poziciji o prijedlogu oslobađanja koji je pozdravio američki predsjednik Džozef Bajden. Danas svako zna jednostavnu istinu, Hamas je jedina prepreka oslobađanju naših talaca”, zaključio je Netanjahu.

On je također najavio da će kombinacijom diplomatskog i vojnog pritiska, pogotovo vojnog, biti vraćeno svih 120 talaca, živih i mrtvih.

Netanjahuov kabinet sinoć je objavio saopštenje u kojem se navodi da je Izrael posvećen uslovima prijedloga sporazuma o prekidu vatre koji je Bajden predstavio 31. maja, poslije objavljivanja izvještaja da Sjedinjene Američke Države mijenjaju neke uslove u cilju da postignu sporazum.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*