U Sudu BiH 4. jula početak suđenje pripadnicima Zvorničke brigade VRS za genocid u Srebrenici

U Sudu Bosne i Hercegovine ove sedmice počet će suđenje šestorici nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) optuženima za genocid u Srebrenici.

Suđenje Lazaru Ristiću, Sretenu Miloševiću, Mladenu Mihajloviću, Dragoju Ivanoviću, te Stanoju i Miloradu Birčakoviću počet će u četvrtak, 4. jula.

Oni se terete da su – za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova na području Zaštićene zone Ujedinjenih nacija Srebrenica, u svojstvu nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade – svjesno pružali pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata pri počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo je ranije navelo da su optuženi učestvovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka u fiskulturnu salu škole “Grbavci” u Orahovcu, te operaciji transporta zarobljenika na mjesto strijeljanja na lokalitetima u blizini škole, gdje je ubijeno više od 800 žrtava, a tijela – pomoću mehanizacije – ukopavana u dvije masovne grobnice.

Početak suđenja Vinku Radoviću, Dragomiru Vasiću i Petku Paniću za prisilno preseljenje, nečovječno postupanje i zatvaranje civila na području Zvornika, najavljen je za utorak, 2. jula.

Radovića, Vasića i Panića optužnica tereti da su pomagali u prisilnom preseljenju oko četiri hiljade bošnjačkih civila iz Đulića, Klise i drugih sela. Nekima se na teret stavlja da su pomagali u nezakonitom zatvaranju oko 600 muškaraca, tukući neke od njih prilikom razdvajanja.

Završna riječ Tužilaštva na suđenju Andriji Bjeloševiću za zločin u Derventi, planirana je u ponedjeljak, 1. jula.

Bjelošević je optužen da je, u svojstvu načelnika Centra službi bezbjednosti Doboj, najmanje četiri puta silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti u ugostiteljskom objektu “Žaba” u Derventi.

Ove sedmice nastavit će se suđenja i za zločine počinjene u drugim gradovima, javlja Detektor. 

federalna.ba

Jedan komentar

  1. Its like you read my mind You appear to know so much about this like you wrote the book in it or something I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit but other than that this is fantastic blog A great read Ill certainly be back

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*