Ekstremna desnica vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj

Ekstremna desnica u Francuskoj, predvođena mladim Jordanom Bardellom, u vodstvu je u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora i mogla bi doći na vlast.

Prema prvim procjenama instituta za ispitivanje javnog mnjenja, ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje i njeni saveznici osvojili su između 34,2 i 34,5 posto glasova.

Slijedi ljevičarska koalicija Novi narodni front sa 28,5 do 29 posto glasova, a treći je centristički tabor predsjednika Emmanuela Macrona sa 20,5 do 21,5 posto glasova.

Desničarska stranka Republikanci, koja nije bila u savezu s ekstremnom desnicom, osvojila je 10 posto glasova.

Prve procjene o novom sazivu parlamenta sa 577 mjesta, treba uzeti s velikim oprezom. Nacionalno okupljanje bi moglo osvojiti relativnu ili čak apsolutnu većinu nakon drugog kruga izbora zakazanog za 7. juli.

Nakon iznenadnog raspuštanja parlamenta 9. juna zbog lošeg rezultata Macronovog bloka i uspona ekstremne desnice na izborima za Evropski parlament, politički pejzaž u Francuskoj će biti duboko uzdrman.

Sve će zavisiti od drugog kruga glasanja i poziva stranaka koje nisu ušle u drugi krug za koga da njihovi birači daju glas 7. jula.

Ukoliko bi Bardella (28) postao premijer, to bi bila prva takva situacija u Francuskoj od Drugog svjetskog rata da vlast preuzme ekstremna desnica.

Međutim, Bardella je ranije upozorio da neće prihvatiti funkciju premijera ako njegova stranka ne bude imala apsolutnu većinu.

To bi također bila kohabitacija bez presedana između Emmanuela Macrona, proevropskog predsjednika, i vlade mnogo više neprijateljski raspoložene prema Evropskoj uniji.

Drugi mogući scenarij je onaj o blokiranom parlamentu, bez mogućeg saveza između veoma polarizovanih tabora o formiranju vlade.

Odziv birača je danas bio oko 65 posto, prema prvim procjenama.

federalna.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*