rusija ukrajina

Šta se jučer dešavalo u Kijevu: Ukrajinci tvrde da su spriječili državni udar i preuzimanje vlasti

Ukrajinske vlasti navodno su u nedjelju osujetile ruski pokušaj državnog udara. To su u ponedjeljak objavili ukrajinska sigurnosna služba i tamošnje tužilaštvo. Neimenovana grupa je također planirala zauzeti parlament i proglasiti “privremenu vladu”.

Četvorica muškaraca su pod istragom u vezi s neuspjelim pučem, dok su dvojica već privedena. Istovremeno, policija je tokom racija otkrila oružje i municiju. Istragu provode vlasti u regiji Ivano-Frankivsk na zapadu zemlje.

Prema New York Timesu, to dokazuje da Kremlj, iako je dugo bio miran, još uvijek pokušava svrgnuti predsjednika Volodimira Zelenskog.

Organizatori su trebali koristiti istu strategiju koja se posljednjih godina viđa u zemljama u kojima Moskva pokušava steći utjecaj. Osim vojske, Kremlj nastoji i iznutra destabilizirati državu, a pokušaj preuzimanja praćen je širenjem dezinformacija.

Zauzeti strogo institucije čuvane zemlje nije lak zadatak, parlament je ipak pod posebnom zaštitom.

Osumnjičeni je “iznajmio dvoranu u Kijevu koja je mogla primiti 2000 ljudi, a također je tražio vojsku i naoružane čuvare iz privatnih struktura da izvrše preuzimanje” parlamenta, rekli su tužitelji o organizatoru, čije ime nije objavljeno.

Budu li osuđeni, osumnjičenima prijeti kazna od najviše deset godina zatvora. SBU je grupu nazvao “aktivistima” poznatima po antiukrajinskim akcijama od 2015. godine.

Područje oko Vlade u Kijevu proglašeno je sigurnosnom zonom s ograničenim pristupom za ljude, uključujući ograničeno pravo na demonstracije.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*