Izraelska vojska napala Khan Younis na jugu Gaze nakon što je naredila evakuaciju

Izrael je ovog jutra izveo nove udare u južnoj Gazi, prisiljavajući stotine Palestinaca da pobjegnu nakon što su Izraelske odbrambene snage (IDF) još jednom naredile masovnu evakuaciju većeg dijela Khan Younisa.

Svjedoci su izvijestili o višestrukim napadima u gradu i okolini, u kojima je osam ljudi ubijeno, a više od 30 ranjeno, prema Palestinskom Crvenom polumjesecu i medicinskom izvoru, javila je agencija France press, a o čemu također pišu Guardian i Al Jazeera.

Izraelska vojska je saopćila da je “identifikovano 20 projektila koji prelaze iz područja Khan Younis”, od kojih je većina presretnuta. Izvještavaju da nema žrtava i da artiljerija “udara na vatru” koja navodno dolazi od Hamasa.

Izraelski udari izazvali su upozorenja da bi trupe mogle pokrenuti novi, još jači, kopneni napad na drugi po veličini grad na toj teritoriji.

Ovakvi napadi uslijedili su nakon što je IDF izdao naredbu kojom poziva Palestince na masovnu evakuaciju iz većeg dijela Khan Younisa na jugu Gaze.

Stanovnici nekih naselja rekli su da su dobili audioporuke sa izraelskih telefonskih brojeva u kojima im se naređuje da napuste svoje domove.

“Primili smo poruku na naše mobilne telefone da se evakuišemo”, rekla je jedna raseljena žena Zeinab Abu Jazar, suzdržavajući suze, prenosi Guardian.

Izraelska vojska je poručila ljudima da se presele u al-Mawasi, priobalno područje koje je IDF označio kao sigurnu zonu i koje je već postalo ispunjeno raseljenicima.

(Klix.ba)


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*