Predstavnici udruženja ogorčeni odlukom suda da ne procesuira Karemansa

Predstavnici udruženja u Bosni i Hercegovini koja okupljaju preživjele žrtve stravičnih ratnih stradanja izrazile su danas ogorčenje i razočaranost činjenicom da je sud u Holandiji danas presudio da general u penziji Tom Karemans koji je komandovao holandskim mirovnjacima u Srebrenici ne bude krivično gonjen.

U odluci vojnog odjeljenja višeg suda u Arnemu navodi se da Karemans ne može biti krivično gonjen na osnovu komandne odgovornosti. Porodice tri žrtve genocida u Srebrenici zatražile su da Karemans i još dva pripadnika holandskih mirovnih snaga budu gonjeni za smrt tih osoba jer su ih, kako tvrde, predali Srbima umjesto da im pruže zaštitu.

U razgovoru za Fenu predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović kazala je da vapaji žrtve više nikome ništa ne znače, žrtve se ne poštuju nego se na ovakav način kažnjavaju, a zločinci nagrađuju.

Istaknula je da se zna da je Karemans bio saučesnik dešavanja u zaštićenoj zoni Srebrenica te je dodala da njihova ogorčenost traje i od prije 15. jula 1995. godine jer posjeduju saznanja da je holandski bataljon po dolasku u Srebrenicu odmah počeo sarađivati s Vojskom Republike Srpske.

Ona dodaje da žrtve znaju da holandski sud ne može presuditi za sva dešavanja u Srebrenici, ali je trebao krivično goniti odgovorne zbog budućih generacija kako bi znale šta se dogodilo.

– Našu djecu niko ne može vratiti. Nema tih novaca koji ih mogu platiti, ali neka sud svima sudi po zasluzi pa i generalu Karemansu. Mi znamo da su pripadnici holandskog bataljona slavili dok se događao genocid i ako Karemans ima porodicu neka se stavi u poziciju porodica iz Srebrenice. Nismo tražili da ratuju za nas, nego da nas zaštite, ali ni to nisu učinili. Bili smo krivi što smo se drukčije zvali – naglasila je Mehmedović

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Murat Tahirović kaže za Fenu da ovakvom odlukom Suda Holandija štiti svoje generale te je naglasio da su žrtve očekivale da će Holandija pokrenuti postupak protiv Karemansa pa da se tim postupkom dokaže njegova (ne)odgovornost.

– Ovim potezom su pokazali da šitite interese svojih generala i da nisu spremni da se suoče s činjenicama stradanja u Srebrenici, a za koje je kriv i sam Karemans koji je dogovarao postupke koji su na kraju imale ogromne posljedice po srebreničke Bošnjake – zaključio je Tahirović.

Zastupnica porodica srebreničkih žrtava ranije je rekla da će se obratiti sudu u Arnemu i da će se, ukoliko taj korak ne bude uspješan, obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

U odvojenom slučaju, Apelacioni sud u Haagu je 5. jula 2011. godine, po tužbi rođaka tri ubijena Bošnjaka, odlučio da je holandska država odgovorna za njihovu smrt u vrijeme genocida nad 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

Apelacioni sud je ocijenio da holandski bataljon u okviru mirovnih snaga UN-a, čiji je zadatak bio da zaštiti enklavu u Srebrenici, “nije trebalo da te ljude preda Srbima”. Sud je naložio da Holandija rodbini srebreničkih žrtava plati odštetu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*