Brisel: Završen trilateralni sastanak u dijalogu Beograda i Prištine, dogovoreni naredni koraci

U Briselu je završen zajednički sastanak u okviru dijaloga između dvojice glavnih pregovarača Kosova i Srbije Besnikom Bisljimijem i Petrom Petkovićem i izaslanika Evropske unije (EU) za dijalog Miroslava Lajčaka, javio je sinoć Radio slobodna Evropa (RSE), a sam Lajčak je saopštio da su razgovori ukupno trajali sedam sati i da su na njima “dogovoreni naredni koraci”.

Bilateralni razgovori između evropske i srpske strane su trajali više od dva sata, dvostruko od planiranog i to je razlog zašto je došlo do odlaganja početka zajedničkog susreta.

Lajčak je posle razgovora sa srpskom stranom, imao bilateralni susret i sa kosovskom delegacijom.

Nakon toga, negde oko 19 časova počeo je trilateralni sastanak uz učešće obje strane i domaćina pregovora, javila je Radio televizija Srbije (RTS), a taj sastanak je, po svemu sudeći trajao više od tri sata.

Bilo koji drugi detalji nisu saopšteni.

Lajčak je na mreži X napisao: “Upravo se završilo više od sedam sati sastanaka na nivou glavnih pregovarača. Razgovarali smo o širokom spektru problema i dogovorili brojne naredne korake”.

Petković je posle sastanaka rekao da je za Beograd najvažnije pitanje formiranje zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

On je optužio zvaničnu Prištinu da ne želi i neće da formira ovu zajednicu.

“Jedno od ključnih pitanja je pitanje prihvatanja nacrta statusa o zajednici koji je izradila Evropska unija. Beograd je spreman da prihvati taj nacrt. Nacrt statusa je ključan i to je glavni korak u pravcu formiranja te zajednice”, rekao je Petković.

Bisljimi je novinarima na kraju susreta rekao da je ovo ponovo bio susret na kojem je srpska strana potvrdila da neće primeniti sve elemente dogovora o putu ka normalizaciji odnosa, koji su lideri postigli prošle godine u Briselu i Ohridu.

“Oni su jasno stavili do znanja da za njih postoje dijelovi sporazuma koje mogu da sprovedu i da postoje neke tačke koje ne mogu da primjene. Oni (delegacija Srbije) su pred Lajčakom priznali da neće u potpunosti sprovesti sporazum”, izjavo je Bisljimi na kraju sastanka.

Kosovski glavni pregovarač je rekao da tokom ljetnjeg perioda neće biti više susreta u okviru dijaloga. Najavio je da će do 18. jula dve strane poslati svoje stavove u vezi sa planom primjene sporazuma.

Nakon toga bi evropska strana, prema riječima Bisljimija, izradila novi prijedlog o primjeni dogovora.

Sastanak glavnih pregovarača najavili su prošle nedjelje premijer Kosova Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poslije odvojenih razgovora sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Borelom.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*