Razorni uragan Beryl poharao karipske otoke, ide prema Jamajci

Razorni uragan Beryl poharao je karipske otoke i na putu je prema Jamajci.

Po snazi je trenutačno pete, najsnažnije kategorije i nikada se ovako rano u sezoni nije stvorio – tako jak uragan. Do sada je poginulo pet osoba. Meteorolozi kažu da Beryl možda upućuje na opasan trend – porast prosječnog broja razornih uragana u sezoni.

Karipski otoci osjetili su svu snagu uragana Beryl. Snimke iz zraka pokazuju golemu masu na zapadu Atlantika. U malo više od 40 sati, Beryl je iz tropske oluje postao uragan četvrte kategorije i zatim ojačao na petu, najrazorniju.

Najlošije su prošle dvije otočne države – Grenada, te Sveti Vincent i Grenadini.

– Ovo je najsnažnija oluja koja je ikada prošla Svetim Vincentom u mojem životu i nadam se da neću doživjeti još jednu takvu. Čak nije ni izravno prošla, njezino središte bilo je bliže Grenadi. Bojim se i pomisliti što bi bilo da nas je izravno pogodila, rekao je Marlon Gibson, stanovnik Svetog Vincenta i Grenadina.

Više je otoka bez struje i vode, potpuno odsječeno od ostatka svijeta.

– Otok Union je razoren. Prema izvještajima koje sam primio, 90 posto kuća teško je oštećeno ili potpuno uništeno. To se odnosi na zidove i krovove. Nema više ni krova zračne luke na Unionu, rekao je Ralph Gonsalves, premijer Svetog Vincenta i Grenadina.

Snaga Beryla fascinira naučnike koji posmatraju nezabilježenu pojavu.

– Otkako postoje mjerenja ovo je najranije da se uragan pete kategorije pojavio na tom području. Označava početak nečega što bi, bojimo se, moglo biti vrlo aktivna i opasna sezona uragana i utjecat će na cijelo područje, rekla je Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije.

Američka agencija za oceanografiju i atmosferu upozorila je da bi ove godine na Sjevernom Atlantiku moglo nastati sedam uragana visoke kategorije, dok je prosjek do sada bio tri po sezoni koja traje od 1. juna do 30. novembra. Među uzrocima je povišena temperatura okeana.

Beryl bi uskoro trebao blago oslabjeti, a očekuje se da će do kraja srijede pogoditi Jamajku, zatim Kajmanske otoke i onda stići do meksičke obale.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*