Vijeće ministara BiH usvojilo budžet za 2024. godinu

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH usvojen je državni budžet.

Kako je navela predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, budžet institucija BiH će iznositi 1.355.400.000 KM.

“Budžet BiH je veći za 40 miliona KM u odnosu na prošlu godinu. Stvorili smo pretpostavke za nesmetan rad naših institucija, međunarodne obveze i provođenje nužnih reformi. U vezi s Planom rasta, obavijestili smo jučer Evropsku komisiju o usuglašavanju oko seta reformi i 98-postotne smo usklađenosti kada je u pitanju narativni dio reformi i bili dužni poslati EK”, navela je Krišto.

Sjednica Vijeća ministara počela je u 12 sati, a osim usvajanja Budžeta, na predloženom dnevnom redu je i novi tekst Nacrta zakona o izmjeni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV BiH), koji je sačinilo Ministarstvo pravde BiH. Na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, na dnevnom redu je i prijedlog odluke o uvrštavanju fizičkog lica na listu označenih lica prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere.

Dnevnim redom je predviđeno da ministri razmatraju i prijedlog odluke o osnivanju interresorne radne grupe za praćenje primjene dokumenta “Sigurnosna politika BiH”.

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH, biće razmatran i prijedlog odluke o imenovanju kopredsjedavajućeg i članova Zajedničke komisije za praćenje sprovođenja ugovora između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o evropskom partnerstvu.

Na dnevnom redu je i analiza trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda BiH sa svijetom za prošlu godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i inicijativa za pokretanje procedura za uspostavljanje bilateralne saradnju o vraćanju PDV-a stranim poreskim obveznicima između BiH i drugih zemalja.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*