Na Trgu slobode postavljena izložba “Najduži protesti u historiji – žene Srebrenice”

Izložba fotografija “Najduži protesti u historiji – žene Srebrenice”, Ahmeta Bajrića Blicka, postavljena je u petak na Trgu slobode. Od prvih protesta do danas, Blicko prati aktivnosti Žena Srebrenice. Fotografisao je svaki njihov protest u Tuzli, čekao s njima razne presude, pratio kolektivne dženaze, i vjerovatno niko nema ni približnu arhivu fotografija o Ženama Srebrenice, kao i inače Podrinjicam, proboju Podrinjaca na slobodnu teritoriju, kao Blicko.

Samo sa protesta ima preko 100.000 fotografija. Izložio je manji dio toga, a i taj dio je dovoljan da se vidi snaga majki, supruga, kćerki, sestara, kojima su ubijeni najmiliji. Svakog 11. u mesecu održavaju proteste. Jedna po jedna oboljevaju, umiru, ali uvijek ih ima dovoljno da održe proteste, dovoljno onih na koje su prenijele svoju misiju, borbu za pravdu dok su žive.

– Što se tiče žena Srebrenice, nisam vidio uspornijih osoba. Da nije njih ne bi bilo ni Memorijalnog centra u Potočarima, trebao je biti u Kladnju ali one to nisu dozvolile. Pratim ih 27 godina, od njihovog prvog skupa. A 1997. godine su počele da traže po šumamama svoje najmilije. Pratio sam ih u Tuzli, Potočarima, gdje god su bile, kad su dolazili strani zvaničnici, bio sam s njima. Izložbu sam priredio u njihovu čast, zaslužile su. Najviše mi se sviđa što nikoga ne mrze, u njihovim govorima nema ni trunke mržnje, samo traže istinu i pravdu, kazao je Blicko.

Izložene fotografije su rađene na platnu, s najmerom da traju što duže, kao dokumentarna građa za buduća pokoljenja. Zainteresovani, koji nisu mogli pogledati izložbu u petak, mogu to uradiit u narednim danima.

Da je rad Ahmeta Bajrića Blicka prepoznat, govori i podatak da će ove godine dobiti Tuzlansku plaketu. I dalje vrijedno radi, fotografiše, ali sada uz pomoć svoje kćerke i unuka.

S.M.

(tuzlarije.net) 


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*