Aktivno desetine požara: Ekstremne vrućine u SAD-u uzrokovale četiri smrtna slučaja

Sjedinjene Američke Države (SAD) zahvatio je u utorak toplotni val, zbog čega su tamošnje vlasti izdale upozorenje na opasnost od ekstremnih vrućina, a koje se odnosi na 146 miliona Amerikanaca.

Toplotni val srušio je temperaturne rekorde širom zapadnog SAD-a i uzrokovao je četiri smrtna slučaja u Oregonu, objavio je list “Gardijan”.

Upozorenja Nacionalne meteorološke službe o ekstremnoj vrućini na snazi su za dijelove Kalifornije, Nevade, Arizone, Oregona, Vošintona i Ajdaha, dok se upozorenja o vrućini protežu na istočnu obalu, uključujući Floridu, Džordžiju, Alabamu i Misisipi.

Vatrogasci se bore s brojnim novim požarima koji su u međuvremenu izbili kao posljedica vrućina. Od ponedjeljka, 73 velika aktivna požara gorjela su širom zemlje, zahvativši skoro pola miliona hektara.

Šumski požar u okrugu Santa Barbara u Californiji zahvatio je više od 20.000 hektara zemlje, javlja NBC Vijesti, dodajući da su izdate naredbe za evakuaciju za tu oblast.

Uprkos raspoređivanju helikoptera i vazdušnih tankera za borbu protiv plamena, požar se nastavio širiti.

Predviđa se da će Kalifornija i Nevada doživjeti dodatne dnevne rekordno visoke temperature u narednoj sedmici, prenosi CNN.

Posljednjih dana, mnoge lokacije na zapadu i sjeverozapadu Pacifika dostigle su ili oborile prethodne temperaturne rekorde.

Najintenzivnije vrućine očekuju se u centralnoj i južnoj Californiji u narednim danima, ali neuobičajeno visoke temperature će uticati i na državu Vošinton, Ajdaho i Juta, piše “Vošintonski List”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*