Šta se sve proizvodilo u bivšoj Jugoslaviji?

Na društvenim mrežama kruži mapa sa firmama i na njoj se vidi sve što se proizvodilo u Jugoslaviji. Neke od jugoslovenskih proizvoda koristio je doslovno cijeli svijet, a kako piše Klix, proizvodili su se brodovi, automobili, avioni, kamioni, oružje pa čak i račun

Na mapi su naravno i kompanije koje su bile proizvođači odjeće, hrane i ostalih potrepština.

Za vrijeme Jugoslavije, u BiH se proizvodio popularni Wolksvagenov Golf u sarajevskom TAS-u, ali i popularna “buba” koja se proizvodila uz pomoć tadašnjeg UNIS-a u Sarajevu. Municija se, na primjer, proizvodila u vogošćanskom PRETIS-u, lideru namjenske industrije u Jugoslaviji.

Teški kamioni i šleperi proizvodili su se u FAP-u iz Priboja i TAM-u iz Maribora, dok su se laki transporteri proizvodili u Zastavi u Kragujevcu.

Godišnje, tamo se otprilike proizvodilo 200.000 automobila. Ponos vojne industrije u bivšoj državi bio je SOKO iz Mostara s proizvodnjom u BiH, dok je državna fabrika aviona postojala i u Kraljevu.

Vjerovali ili ne, Jugoslavija je bila jedna od pet država u Evropi koje su imale svoje računare. Vjerovatno je najpoznatija Galaksija, dok je prvi proizveden računar bio CER-10. Još krajem 70-ih godina, firme Digitron u Bujama u Istri i Iskra u Sloveniji, počeli su sa sklapanjem računara.

U Slavonskom Brodu bila je fabrika vagona, a budući da Hrvatska ima izlaz na more, tamo je bilo najviše brodogradilišta. Ipak, još brodogradilišta bilo je i u Srbiji i Crnoj Gori.

Klix navodi da su pulski Uljanik i riječki 3. maj bili na svjetskom nivou i da su u tim brodogradilištima proizvodili najveće prekookeanske brodove za inostranstvo.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*