Ni minut ne ostavljajte dijete u vrelom u automobilu

Djecu nikada ne treba ostavljati samu u kolima, a kamoli na visokim temperaturama. Međutim, ovakvi slučajevi pune novine tokom ljetnih mjeseci.

Policija u San Antoniju je, podsjetimo, juče uhapsila majku koja je po pakleno vrelom danu u automobilu ostavila svoje troje djece i otišla u šoping! Kako je prenio CNN, tragedija je izbjegnuta nakon što je jedan od prolaznika slučajno vidio djecu zaključanu u vozilu i pozvao policiju.

Šta se tačno dešava kada ostavite dijete u pregrijanom automobilu?

Djeca su nevierovatno osietljiva na toplotu, tako da miere poput parkiranja u sienci i ostavljanja otvorenih prozora ne znače da se tragedija neće dogoditi. Za 60 minuta provedenih u automobilu, tielesna temperatura može da dostigne 38 stepeni, može doći do hipotermije, znojenja i žeđi. Postaje veoma neprijatno za dijete. Poslije 90 minuta tjelesna temperatura može da poraste na 39 stepeni, zbog čega dijete počinje da se znoji, pocrveni i broj otkucaja srca mu se povećava. Djeca sa epilepsijom mogu početi da se grče. Poslije 150 minuta sa tjelesnom temperaturom od 40 stepeni javlja se nesvjestica, dehidracija, slabost, povraćanje, otežano disanje.

Ako je automobil tamne boje, to se dešava još brže

Poslije 65 minuta provedenih u vozilu, dijete počinje da se jako znoji i ima pojačan rad srca. Poslije 95 minuta njegova tjelesna temperatura može da poraste na 40 stepeni. Javljaju se nesvjestica, dehidracija, slabost, povraćanje, otežano disanje. Poslije 170 minuta tjelesna temperatura je 41 stepen Celzijusa. Javljaju se jake glavobolje, vrtoglavica, konfuzija, halucinacije i delirijum. U ovom stanju potrebna je hitna medicinska pomoć.

Ako ostavite dijete u automobilu kada je napolju oblačno i temperatura vazduha je 24 stepena Celzijusa, dijete će u roku od 40 minuta biti znojno, žedno i u opasnosti od hipertermije.

U automobilu tamne boje to se može dogoditi za samo 35 minuta.

(Telegraf.rs / Index)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*