Skupština Kosova usvojila Deklaracija o obilježavanju genocida u Srebrenici

Skupština Kosova je na vanrednoj sjednici povodom 11. jula usvojila Deklaraciju o sjećanju na genocid u Srebrenici iz 1995. kojom se podržava Rezolucija usvojena u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija maja ove godine, javlja Anadolu.

Poslanici su sjednicu započeli minutom tišine za žrtve srebreničkog genocida.
U ime Muletietničke poslaničke grupe na čiji zahtjev je sazvana vanredna sednica, govorio je potpredsednik Skupštine iz redova bošnjačke zajednice Bahri Šabani koji je poručio da je 11. jul dan kada se svake godine treba prisjetiti žratava Srebrenice.
“Danas se prisećamo 11. jula i da se ovo nikada ne zaboravi i da se nikada i nikome ne dogodi”, kazao je Šabani.

On je podsjetio na odluke Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da je u Srebrenici pocinjen genocid nad Bošnjacima, te je poručio da se genocid ne smije negirati i da je potrebno obezbijediti pravdu za žrtve. Šabani je pozvao poslanike da podrže Deklaraciju o Srebrenici kako bi dokazali da je Kosovo zemlja koja želi pomirenje, ali koja ne želi da zaboravi ono što se desilo. Prisutnih 84 poslanika jednoglasno je usvojilo predloženu Deklaraciju.

U ime Vlade Kosova govorila je zamjenica premijera iz redova bošnjačke zajednice Emilija Redžepi, koja je kazala da je u Srebrenice preko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno. Ona je kazala da Republika Kosovo oštro osuđuje genocid režima Srbije u Srebrenici nad bošnjačkim narodom.

(RTv7/AA)



Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*