Dvojno državljanstvo kao alat za bjekstvo od krivične odgovornosti

Još nema odgovora pravosudnih organa na bjekstvo zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Zorana Galića u Hrvatsku. Pobjegao je prije hapšenja u akciji „King“ zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlaštenja i primao dar dok je bio šef Granične policije BiH. Galić je samo jedan u nizu slučajeva zloupotrebe dvojnog državljanstva.

Bez obzira na Sporazum o izručenju između BiH i Hrvatske, neizvijesno je hoće li zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić biti izručen Bosni i Hercegovini. U Tužilaštvu BiH kratko su odgovorili da će postupajuća tužiteljka u narednom periodu odlučiti o daljnim aktivnostima u slučaju Galić. U Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine kažu u predmetima međunarodne pravne pomoći nikada ne postupaju samoinicijativno, već isključivo na zahtjev pravosudnih ili policijskih tijela.

„Nije zaprimljen ni evidentiran predmet s imenom navedene osobe. Ako i kad taj predmet bude zaprimljen Ministarstvo pravde BiH će postupati u skladu sa zakonom, te važećim ugovorima“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde BiH.

Galić nije usamljen slučaj zloupotrebe dvojnog državljanstva. Najpoznatija imena sa spiska bjegunaca od zatvorske kazne su braća Zdravko i Zoran Mamić, Ante Jelavić, Branimir Glavas, Novak Đukić, Lejla Fazlagić, Mile Radišić koji se nakon bjekstva javio za izdržavanje kazne. Advokat Josip Muselimović smatra da dvojno državljanstvo ne može biti u funkciji izbjegavanja kaznene odgovornosti.

„Ono treba biti regulisano dodatnim sporazumom tako da jedna država na zapadnoj ili istočnoj strani ne može biti prihvatilište za ljude pogotovo one koji su se oglasili za najteže kazneno djelo“, stava je Muselimović.

Suštinski potpisani sporazumi o izričenju daju dovoljno mogućnosti koje se dovoljno ne primjenjuju, ocjenjuje urednik BIRN-a Semir Mujkić. Vlasti ni u Bosni i Hercegovini ni u Srbiji ni u Hrvatskoj, ističe, nemaju želje da riješe problem zloupotrebe dvojnog državljanstva.

„Ovdje se više radi o tome da postoji određena sporost i zastoj u rješavanju. Politika je vrlo često primjer da se ne radi samo o pravnim odlukama, već o jasnom pritisku politike da se određeni bjegunci ne izručuju“, ističe Mujkić.

Politički analitičar Mladen Bubonjić ukazuje na problem curenja informacija u institucijama i dojavljivanja osobama kada ce biti hapšeni . To je, kaže, ozbiljan problem kojim se nadležni trebaju pozabaviti.

„Kada je riječ o bjeguncu simptomatično je da uvijek dan ili dva prije pobjegnu prije nego što se dođe po njih. Treba pogledati unutrašnji sistem, oni koji dojavljuju sve je to umrežano da se dublje kopalo mnogo ozbiljnije stvari bi se otkrile“, smatra Bubonjić.

Tužilaštvo BiH je ranije saopštilo da je osumnjičeni Galić, nakon dobijenih informacija o istrazi i planiranim radnjama protiv njega, 8. jula ilegalno prešao granicu Bosne i Hercegovine i pobjegao u Hrvatsku gdje se i sada nalazi.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*