Izrael napao humanitarnu zonu u Gazi: Ubijeno najmanje 100 ljudi, IDF kaže da je ciljao jednog od vođa Hamasa

Palestinski mediji izvještavaju o izraelskom zračnom napadu na područje al-Mawasi u južnoj Gazi Khan Younis, a izvještaji iz Ministarstva zdravlja Gaze kažu da je u napadu poginulo najmanje 100 ljudi i da je blizu 300 ranjeno.

Mohammed Deif, komandant Hamasovog vojnog krila, i Rafa'a Salameh, komandant Hamasove brigade Khan Younis, bili su meta ovog zračnog napada, potvrdio je IDF.

Njih dvojica su bili u niskoj zgradi između oblasti al-Mawasi i Khan Younisa, u civilnom okruženju, ali ne i u šatorskom kampu za raseljene Palestince, navodi se. Još nekoliko desetina Hamasovih operativaca također je bilo u području lokacije kada se desio napad, uključujući stražare, kažu vojni izvori.

Područja al-Mawasi i zapadne Khan Younis dio su humanitarne zone koju je odredio Izrael, ali IDF kaže da je napad bio tačan i da je ciljao samo lokaciju Hamasa.

Prema procjeni IDF-a, u trenutku izvođenja napada na tom mjestu nije držan nijedan izraelski talac.

Vojska još uvijek čeka obavještajne podatke koji će potvrditi da su Deif i Salameh ubijeni u napadu.

Za sada nije jasno da li i koliko među poginulim bilo civila.

U međuvremenu, visoki zvaničnik Hamasa negira izraelske izvještaje da je komandant vojnog krila ove grupe Mohammed Deif jutros bio meta izraelskog zračnog napada.

“Izraelske optužbe su besmislice i imaju za cilj da opravdaju užasan masakr. Svi mučenici su civili i ono što se dogodilo bila je ozbiljna eskalacija genocidnog rata, podržana američkom podrškom i svjetskom šutnjom”, rekao je za Reuters visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri.

On također kaže da napad pokazuje da Izrael nije zainteresiran za postizanje sporazuma o prekidu vatre.

Na društvenim mrežama su objavljeni i neprovjereni snimci napada, a na njima se vide Palestinci kako kopaju po pijesku i ruševinama tražeći preživjele.

(klix.ba/RTV7)



Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*