Okončano ročište pred Sudom BiH: Dodik u razgovoru s Golić govorio o utjecaju OHR-a na Bošnjake

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano još jedno ročište u predmetu koji se vodi protiv predsjednika entiteta RS Milorada Dodika te v. d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.

Kao što je Dodikova odbrana najavila i tokom prethodnog ročišta, danas je u svojstvu svjedoka saslušana predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Srebrenka Golić koja je objasnila proceduru usvajanja zakona u NSRS te Vijeću naroda.

Iako su advokati tražili da se njeno svjedočenje odgodi, sutkinja Sena Uzunović je naglasila kako takav zahtjev Sud nije dobio.

Tokom svjedočenja, Golić je govorila o tome kako su bošnjački zastupnici u NSRS kao argument za upućivanje zahtjeva za vitalni nacionalni interes istakli to da je visoki predstavnik Christian Schmidt zakone koji su sporni stavio van snage i da je potrebno pokrenuti krivični postupak protiv onih koji donose zakone koji su sporni.

Također, Golić je tokom razgovora s Dodikom u Sudu naglasila kako misli da su delegati bili pod utjecajem OHR-a, ambasada i Tužilaštva.

Na ovom ročištu, odbrana je ponovno problematizirala to zbog čega Christian Schmidt ne može biti pozvan kao svjedok.

Sutkinja Sena Uzunović, obrazlažući razloge zbog kojih Schmidt ne može biti pozvan kao svjedok, pročitala je informaciju koja im je dostavljena iz Ministarstva vanjskih poslova u Vijeću ministara da okolnosti na koje bi se on saslušavao nisu relevantne za ovaj predmet.

Ona je navela da se Dejtonski sporazum i rezolucije mogu dokazivati bez tog svjedoka.

Sutkinja je navela da Schmidt ima diplomatski status kao visoki predstavnik, da je on diplomatski agent koji uživa imunitet i da nije obavezan da svjedoči.

Naredno ročište zakazano je za 28. august.

(Klix.ba)


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*