Haos širom svijeta: Tehnološki kvar pogodio aerodrome, banke, medije i prodavnice

Niz australijskih institucija i firmi, uključujući velike banke, medijske kuće i aviokompaniju, izvijestio je da imaju velike probleme u radu zbog velikog tehnološko-informatičkog kvara.

Aviokompanija Jetstar je prijavila probleme na aerodromu u Sydneyju, australijski supermarketi navode da im blagajne ne rade, a televizijske mreže navode da im ne rade ključni informatički sistemi za grafiku.

Neke američke aviokompanije bile su prisiljene prizemljiti svoje avione, a problem se proširio i na Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Američke aviokompanije prizemljile avione

Nekoliko sati prije nego što je Australija bila ozbiljno pogođena značajnim kvarom, nekolicina aviokompanija u SAD-u također je izvijestila da su morali prizemljiti avione zbog IT problema.

Kako javlja CNN, niskotarifni avioprevoznik Frontier Airlines i nekolicina njegovih konkurenata morali su prizemljiti avione na više sati nakon što je regulatorna agencija zaustavila polijetanja. Zabrana je ukinuta nakon nekoliko sati.

“Na naše sisteme trenutno utječe Microsoftov prekid rada, koji utječe i na druge kompanije”, rekao je Frontier u izjavi na svojoj web stranici. “Cijenimo vaše strpljenje”, objavili su te ponudili povrat novca pogođenim putnicima.

Savezna uprava za zrakoplovstvo saopćila je da je Frontier od nje zatražio pauziranje odlazaka aviona širom Sjedinjenih Država. Ta aviokompanija je otkazala 131 let i odgodila 223 druga, što čini gotovo 30% ukupnih letova Frontier Airlinesa, objavljeno je na stranici FlightAware.

Problem je u Microsoftovoj aplikaciji?

Uzrok prekida rada nije jasan, ali mnogi od pogođenih povezuju ga s Microsoftovim operativnim sistemima za računare.

Australijska web-stranica za prekid rada Downdetector prikazuje probleme o kojima su izvijestili National Australia Bank, telekomunikacijska firma Telstra, Google i drugi.

U službenoj obavijesti o usluzi Microsoft 365 objavljenoj ranije na X-u ranije stoji: “Istražujemo problem koji utječe na mogućnost korisnika da pristupe raznim aplikacijama i uslugama Microsoft 365.”

Čini se da nije hakerski napad

U saopćenju za javnost, australijska nadzorna agencija za kibernetičku sigurnost objavila je da nema informacija koje bi upućivale da se radi o incidentu kibernetičke sigurnosti.

“Naše trenutne informacije govore da se ovaj prekid odnosi na tehnički problem sa softverskom platformom treće strane koju koriste pogođene kompanije”, rekli su u izjavi.

U Britaniji ne radi Sky News

Zbog istog problema u Velikoj Britaniji ne emitira popularni TV kanal Sky News, javlja BBC.

Izvršni direktor kompanije poručio je kako zbog tehničkog problema Sky News jutros ne može emitirati program uživo.

Problemi na aerodromu u Berlinu i Španiji

Izgleda da se problem širi i na Evropu. Jedan je berlinski aerodrom jutros prijavio kašnjenja zbog “tehničkog kvara”.

Kako javlja BBC, svi aerodromi u Španiji prijavile su “incident”.

“Radimo na rješavanju problema što je prije moguće. U međuvremenu se sve operacije nastavljaju uz upotrebu sistema pod ručnom kontrolom”, objavio je operater španskih aerodroma…

(fokus)


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*