Švicarska će i dalje pomagati BiH u procesu rješavanja viška naoružanja

Ministrica i zamjenik ministrice odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i Emir Suljagić razgovarali su danas s ambasadorom Švicarske Konfederacije u BiH Heinrichom Maurerom o prioritetima i aktivnostima Ministarstva i Oružanih snaga na putu ostvarenja strateških ciljeva i što skorijeg aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Kao prioritetne aktivnosti u tekućoj godini, Pendeš je istaknula pitanja rješavanja perspektivne vojne imovine, viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, humanitarno deminiranje, što će novi menadžment, koji je spoj iskustva, mladosti, znanja i htijenja, nastojati ostvariti u narednom periodu.

Ministrica je pohvalila dobru dosadašnju bilateralnu saradnju Bosne i Hercegovine i Švicarske Konfederacije, s posebnim naglaskom na pomoć u obuci bh. kadrova u Švicarskoj, mnogobrojnim donacijama vezanim za unapređenje procesa rješavanja viškova naoružanja i municije te stvaranja boljih uvjeta za sigurnijim skladištima naoružanja i municije.

Maurer je iskazao punu podršku procesu integracija BiH u euroatlanske strukture i opredjeljenje njegove Vlade da snažno podrži proces rješavanja viškova naoružanja i municije u svrhu stvaranja boljeg i sigurnijeg okruženja u BiH, ali i u regionu.

Sagovornici su, također, izrazili nadu da će se bilateralna odbrambena saradnja između dvije zemlje nastaviti u svim područjima saradnje, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(RTV7/FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*