Organizatori Olimpijskih igara u Parizu poručili: Spremni smo

Prvi čovjek Olimpijskih igara u Parizu Tony Estanguet rekao je u nedjelju da je grad “spreman” za Igre dok je umanjio pritužbe nekih stanovnika i preduzeća o utjecaju događaja.

– Spremni smo dok idemo u završnu fazu – rekao je Estanguet na konferenciji za novinare u Parizu, pet dana prije svečane parade otvaranja sljedećeg petka.

Dodao je: “Sve dok se ceremonija zatvaranja ne završi, moramo ostati na oprezu. Ali danas smo upravo tamo gdje smo sanjali da budemo prije nekoliko godina.”

Dovršavaju se tereni širom Grada svjetlosti i hiljade sportista i zvaničnika pristižu, a vrijeme se također razvedrilo nakon mjeseci kiše.

Kao dodatni poticaj za organizatore, kvalitete vode rijeke Sene — koja će se koristiti za olimpijske plivačke događaje na otvorenom — također se dramatično poboljšao od početka jula.

– Svi pokazatelji za Senu su pozitivni u ovoj fazi – dodao je Estanguet.

Rijeka bi trebalo da bude domaćin ceremonije otvaranja sljedećeg petka na kojoj će 6.000-7.000 sportista ploviti niz nju na 85 barži i čamaca.

Bit će to prvi put da se Ljetne olimpijske igre otvaraju izvan glavnog atletskog stadiona, s 300.000 gledatelja s ulaznicama koji će gledati s tribina i na obalama rijeke, a očekuje se da će još 200.000 gledati iz apartmana koji imaju pogled na rijeku.

Oko 4000 ulaznica još je dostupno, rekao je Estanguet.

– Uvijek smo pokušavali održati što je moguće veću razinu ambicija kako bi ove igre učinile da Francuska zablista – dodao je Estanguet.

(Vijesti.ba/FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*