Eksperti i ocjenitelji Instituta za akreditiranje BiH borave u JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona prvu akreditaciju odnosno međunarodno priznanje kompetentnosti ispitne laboratorije potvrdila je od strane Instituta za akreditiranje BiH „BATA“ sada već davne 2013. godine i od tada smo područje akreditacije stalno proširivali.

Akreditacija Zavoda je omogućila najvećim privrednicima u Bosni i Hercegovini nesmetan izvoz hrane u sve zemlje EU i one koje su ISO standarde preuzele kao nacionalne, a za ispunjenje uslova izvoza smo uvijek bili predmetom provjere od evropskih eksperata jednako kao i potencijalni izvoznici.

Eksperti i ocjenitelji Instituta za akreditiranje BiH od 23. do 25.07.2024. godine borave u JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona i ovakav nadzor je svojevrsna provjera u pogledu prostora, opreme i kadra i kompetentnosti koje imamo.

Tokom ovogodišnjeg nadzora akreditirati će se ukupno 53 metode kojima se vrši analiza ispravnosti  hrane, hrane za životinje i vode, kao i predmeta od opšte upotrebe i briseva u svakodnevnom radu subjekata u poslovanju hranom (mesnice, pekare, restorani, slastičarne, ribarnice, obdaništa, društvene kuhinje, klaonice i slično).

Zavod je u posljednje dvije godine pokrenuo laboratorij za kontrolu hemijske ispravnosti hrane i kontrolu rezidua i akreditirati će samo u ovom laboratoriju ukupno 23 metode.

 Ove godine Zavod će se akreditirati i 6 novih metoda koje su od velikog su značaja kako za mesnu i mliječnu industriju, tako i za pčelare i prizvođače meda, a odnose se na: utvrđivanje pH  mesa, određivanje masti u puteru i mlijeku, određivanje kiselosti meda, kao i određivanje koncentracije  aflatoksina M1 u mlijeku na HPLC aparatu, čiju je nabavku potpomogla Vlada TK, te analize detekcije betalaktama (ostataka lijekova u mesu i mesnim prerađevinama, te mlijeku).

Međunarodnom akreditacijom metode određivanja koncentracije aflatoksina M1 u mlijeku, Zavod će biti jedina laboratorija na širem području Federacije koja će moći vršiti ovu analizu, odnosno omogućiti će se mljekarama na Tuzlanskom kantonu da analize rade u Kantonalnom Zavodu, te vrše neometan izvoz proizvoda. Ovo je od velikog značaja ukoliko znamo da na Tuzlanskom kantonu imamo dvije izvozno orijentisane mljekare, od kojih ovisi i otkup mlijeka naših farmera.

Jedan komentar

  1. My brother recommended I might like this web site He was totally right This post actually made my day You cannt imagine just how much time I had spent for this information Thanks

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*