Radnici 1. maj dočekuju u složenijoj situaciji zbog pokušaja izmjene Zakona o radu

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH Ismet Bajramović izjavio je za Fenu da radnici u Bosni i Hercegovini ovogodišnji Međunarodni praznik rada dočekuju u složenijoj situtaciji nego prethodni zbog aktuelnih pokušaja da već težak položaj bude dodatno pogoršan usvajanjem novog Zakona o radu kojim bi bila srušena prava radnika.

Savez realizira kampanju portiv usvajanja takvog zakona jer smatraju da predložena fleksibilizacija ugovora o radu, kojom bi bili ukinuti ugovori na neodređeno i osnovane agencije koje bi “iznajmljivale” radnike, ide direktno na štetu radnika, te će pregovorima s predstavnicima Vlade i poslodavaca učiniti sve kako do toga ne bi došlo.

Ukoliko pregovori ne budu dovoljni, iz SSSBiH su najavili organiziranje štrajkova i protesta pred zgradom Vlade i Parlamenta FBiH kako bi spriječili usvajanje takvog zakona.

Iz SSSBiH je istaknuto da bi, kad bi bilo istine u navodima onih koji zagovaraju takav Zakon o radu da su prava radnika prepreka zapošljavanju i razvoju, zemlje trećeg svijeta u kojim nema kolektivnih ugovora i zaštite radnika bile najbogatije, a ustvari su jako siromašne i nerazvijene sa stanovništvom koje živi u bijednim uvijetima.

S druge strane, navode da jednu od najstabilnijih ekonomija u svijetu ima Njemačka u kojoj su zagarantirana prava radnika, u odnosu na BiH izuzetno visoka, što izaziva strah da bi primjenom onoga što predviđa novi Zakon o radu za 10 ili 20 godina mogli pasti na nivo zemalja trećeg svijeta.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*