People fleeing the unrest in Tunisia transfer onto the Italian military ship San Marco, off the southern Italian island of Lampedusa March 23, 2011. The San Marco arrived on Wednesday and will accommodate some 1,000 immigrants who have arrived in Lampedusa from Tunisia. REUTERS/Alessandro Bianchi (ITALY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY SOCIETY)

Italija – Spašeno 3.700 migranata

Gotovo 3.700 migranata spašeno je iz njihovih trošnih brodova kod libijske obale u subotu i nedjelju ujutru.

Nove spasilačke operacije se očekuju tokom dana, dok krijumčari ljudima koriste mirno more za prebacivanje migranata iz Afrike u Evropu, saopćila je u nedjelju Italijanska obalna straža.

– Svi spašeni su dovedeni na italijansku obalu – saopćio je glasnogovornik obalne straže, a neki od njih su se domogli Lampeduse, najjužnijeg italijanskog otoka, tokom noći.

Očekuje se da proljetno vrijeme i mirno more povećaju broj migranata koji stižu u Italiju na 200.000 u 2015. godini, što je povećanje za 30.000 ljudi u odnosu na prošlu godinu, navodi italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi agencija Reuters.

– Nacionalnost spašenih migranata još nije utvrđena – kazao je glasnogovornik.

Italija koordinira spasilačkim naporima u kojima učestvuje 13 brodova. U operaciji su angažovani italijanska mornarica, obalna straža i finansijska policija, kao i francuski brod koji djeluje ispred Evropske agencije za kontrolu granica (FRONTEX).

Rastuće bezakonje i anarhija u Libiji dali su odriješene ruke krijumčarima ljudima, koji zarade prosječno 80.000 eura po jednom brodu s migrantima, ustanovila je istraga italijanskog suda.

Čelnici EU, šokirani nedavnim brodolom na Mediteranu prošlog mjeseca kada se utopilo 900 ljudi, pristali su da utrostruče sredstva za patrolnu misiju Triton.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*