Grad Tuzla pripremio projekte za Program javnih investicija Federacije Bosne i Hercegovine 2024.-2026. godine

Na Kolegiju gradonačelnika Tuzle u utorak je razmatrana Odluka o kandidovanju projekata u Program javnih investicija Federacije Bosne i Hercegovine za period 2024.-2026. godine. Ova odluka uključuje sljedeće projekte:

Rekonstrukcija magistralnog vrelovoda grada Tuzla od ograde TE Tuzla do komore K1 – faza 1 (ograda TE Tuzla do priključne komore za Siporeks) u vrijednosti od 19.868.054,00 KM.

Sistem vodosnabdijevanja naselja u MZ Gornja i Donja Obodnica, MZ Dragunja, MZ Breške, MZ Gornja Lipnica sa ukupnim troškovima od 6.500.000,00 KM.

Sistem vodosnabdijevanja naselja u MZ Dokanj sa vrijednošću od 4.000.000,00 KM.

Izgradnja nove odlagališne plohe za ekološki zasnovano odlaganje otpada na deponiji Desetine u iznosu od 13.092.301,00 KM.

Odvodnja i tretman otpadnih voda za Grad Tuzlu sa ukupnim troškovima od 22.207.000,00 KM.

Postupajući u skladu sa Uredbom o načinu i kriterijima za pripremu, izradu i praćenje realizacije programa javnih investicija, Grad Tuzla je ispunio zahtjev i obrasce za kandidovanje projekata u Program javnih investicija Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon dostavljanja popunjenih obrazaca, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je izmjene i dopune Uredbe, koje su stupile na snagu 07.03.2024. godine. Izmjene propisuju nove kriterije za kandidovanje, uključujući odluku Gradskog vijeća kao obavezni dokument, ukupnu vrijednost projekata koja mora biti veća od 2.000.000,00 KM, te planirano sufinansiranje iz Budžeta Federacije BiH.

U skladu sa izmjenama Uredbe materijal o kandidovanju projekata bit će upućen Gradskom vijeću Grada Tuzla na razmatranje i usvajanje, kako bi se ispunili svi propisani uslovi za uključivanje u Program javnih investicija Federacije Bosne i Hercegovine za period 2024.-2026. godine.

Razmatrana Informacija o aktivnostima Crvenog križa Grada Tuzle u 2024. godini – Crveni križ apeluje na sve građane da se uključe u akcije darivanja krvi i time doprinesu spašavanju života u Tuzli

Razmatrana je Informacija o aktivnostima Crvenog križa Grada Tuzle u vezi s animiranjem građana i organizacijom akcija dobrovoljnog darivanja krvi tokom 2024. godine, s posebnim osvrtom na rezultate postignute u periodu od 1. januara do 30. juna.

Crveni križ Grada Tuzle u prvih šest mjeseci 2024. godine intenzivno je radio na promociji dobrovoljnog darivanja krvi. Ova humanitarna organizacija, koja ima značajnu ulogu u društvu, organizovala je niz akcija i aktivnosti s ciljem motivisanja građana da se uključe u darivanje krvi. Kroz saradnju s Poliklinikom za transfuziologiju UKC Tuzla, uspješno su realizovane brojne akcije, uključujući informisanje građana putem medija, edukaciju volontera i organizaciju javnih kampanja.

Iako su napori Crvenog križa bili kontinuirani, Izvještaj pokazuje zabrinjavajući trend opadanja broja redovnih dobrovoljnih davalaca krvi. U okviru kampanje “#zasučirukav daruj krv,” koja je započela ove godine, organizovana je i javna akcija darivanja krvi na Trgu slobode u Tuzli, kojoj se odazvalo 54 građana, od kojih je 29 darovalo krv.

Uprkos izazovima, Crveni križ Tuzla ostvario je značajne rezultate u prikupljanju krvi u saradnji s mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama, preduzećima i ustanovama, kao i srednjim školama. Ove aktivnosti su od ključnog značaja za osiguravanje dovoljnih zaliha krvi u Tuzli, a posebno su važne za pružanje pomoći onima kojima je krv neophodna.

Grad Tuzla izražava zahvalnost svim građanima koji su se odazvali ovim akcijama i darovali krv, te naglašava važnost kontinuirane podrške ovakvim inicijativama. Takođe, Crveni križ apeluje na sve građane da se uključe u naredne akcije darivanja krvi i time doprinesu spašavanju života u Tuzli.

Zdravstveni savjet Grada Tuzle dobio još dva člana, a pozicija za mlade ostala nepopunjena

Nakon provedene konkursne procedure za imenovanje tri upražnjene pozicije u Zdravstvenom savjetu Grada Tuzle, za kategorije: mlade osobe (do 30 godina starosti), penzionere, i za člana iz reda gradskih organa uprave, Komisija je završila proceduru za dvije od tri kategorije: penzionere i člana iz reda gradskih organa uprave.

Za poziciju namijenjenu mladima (osobe do 30 godina starosti) nije bilo prijava te će za ovu poziciju ponovo biti raspisan javni poziv, kako bi Zdravstveni savjet, koji broji devet članova, funkcionisao u punom sastavu.

Informacije o provedenoj konkursnoj proceduri i imenovanim kandidatima bit će upućene Gradskom vijeću Grada Tuzle na dalje postupanje.

(Grad Tuzla/RTV7)

2 0 komentara

  1. Live Coin Watch Awesome! Its genuinely remarkable post, I have got much clear idea regarding from this post . Live Coin Watch

  2. I njoy what youu guyys aare up too. Thhis type of clever work
    and exposure! Keep up the vry good works guys I've added you guts tto oour blogroll.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*