Helez nakon pada: Helikopter zakačio žice, sve se desilo u 40 sekundi

Nakon što je helikopter Oružanih snaga jutros pao Jablaničko jezero na mjesto nesreće je stigao ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Helez se obratio prisutnim novinarima.

“Naš helikopter zakačio je žice dalekovoda. Dvije je presjekao, a treća ga je oborila i pao je u vodu. Na svu sreću, brzom reakcijom i pilota i sva četiri člana posade, staložena i smirena reakcija i pripadnika Oružanih snaga koji su čamcima preletjeli. Sve to se dešavalo 40 sekundi, da je neka sekunda bila kasnije pitanje je šta bi se desilo”, rekao je Helez.

On je naglasio je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava.

“Moram da naglasim, iz svijeta su već zvali za pomoć. Od predstavnika SAD-a, Turske i brojnih drugih država, izrazili su želju da nam pomognu”, rekao je Helez.

Objasnio je da tužilac prvo mora napraviti izvještaj nakon čega će uslijediti izvlačenje helikoptera.

Dodao je da iz NATO saveza ponudio pomoć u izvlačenju helikoptera te da postoji varijanta da se zaustavi voda na brani.

Podsjetimo, helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tipa UH-1H iz sastava Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane danas u 11 sati pao je u Jablaničko jezero.

U njemu se nalazila četveročlana posada u sastavu pilot, kopilot, tehničar-letač i specijalist službe traganja i spašavanja.

Jedan član posade je povrijeđen i njemu je pomoć ukazana u hitnoj pomoći u Konjicu.

Helikopter OSBiH trenutno je u potpunosti pod vodom.

(Vijesti.ba)

2 0 komentara

  1. BaddieHub I truly appreciate your technique of writing a blog. I added it to my bookmark site list and will

  2. I have been browsing online more than three hours today yet I never found any interesting article like yours It is pretty worth enough for me In my view if all website owners and bloggers made good content as you did the internet will be a lot more useful than ever before

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*