Tajland: Pili ilegalni alkohol s metanolom, najmanje šestero mrtvih

Najmanje šest osoba umrlo je, a više od 20 je hospitalizirano u Tajlandu nakon što su pili ilegalna alkohola pića koja sadrže metanol, objavile su danas vlasti. Vlasti su nakon incidenta u okrugu Khlong Sam Wa na sjeverozapadnom rubu Bangkoka zatvorile 19 štandova uz cestu na kojim se prodavao ilegalni alkohol.

Šestero ljudi umrlo je u bolnici, a još 22 bilo je u kritičnom stanju u srijedu ujutro, navodi se u saopćenju gradske uprave Bangkoka, prenosi Index.

“Nakon opijanja moj otac je rekao da ga simptomi podsjećaju na žgaravicu, a sljedeće čega se sjeća je da je bio na intenzivnoj njezi”, rekao je jedan od rođaka onih koji su pili za javnu televiziju ThaiPBS.

Pretežno budistički Tajland ima stroge zakone o alkoholu, koji ograničavaju prodaju alkoholnih pića na određene sate u danu te ju potpuno zabranjuju na vjerske praznike.

No, kritičari kažu da zabrane potiču crno tržište jeftinog alkohola proizvedenog u nereguliranim zabačenim destilerijama, lokalno poznatim kao Ya Dong.

Somwang Chaiprakraiwan, najviši lokalni zvaničnik u okrugu Khlong Sam Wa, rekao je da su se vlasti obračunale s prodavaonicama nezakonitog alkohola u tom području.

“Policija i odjel za trošarine uhapsili su ih i pritvorili”, rekao je Somwang za AFP.

Ilegalna alkoholna pića često se miješaju s metanolom kako bi se pojačao efekt. Metanol može uzrokovati sljepilo, oštećenje jetre i smrt.

(Vijesti.ba)

2 0 komentara

  1. Fourweekmba very informative articles or reviews at this time.

  2. Woah! I'm really diggiing tthe template/theme oof tgis site.
    It's simple, yett effective. A lot oof times it's very hawrd too gett tnat “perfect balance” betwee usabillity
    and visual appearance. I must sayy that you've donhe a excellent
    jjob with this. Additionally, tthe blo loads uper
    quick ffor me onn Chrome. Superrb Blog!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*