Iduće sedmice Međunarodni sajam i konferencija “Energa 2014”

Od 10. do 13.juna u SKPC Mejdan u Tuzli i Hotelu Tuzla održat će se Međunarodni sajam energetike “Energa 2014” i Međunarodna konferencija “Energa 2014”. Tim povodom danas je upriličena press konferencija, na kojoj su mediji upoznati sa sadržajem ovogodišnje manifestacije. Organizator oba događaja je Tuzlanski sajam, a partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH, Općina Tuzla i Rudarski institut Tuzla.

U proteklim godinama Međunarodni sajam “Energa” potvrdio se kao uspješan i atraktivan međunarodni sajam energetike i kao jedna od najznačajnijih poslovnih manifestacija u oblasti energetike u BiH i regiji. Programski i organizacioni koncept “Energa”, izražava posvećenost modernoj, održivoj i efikasnoj energetskoj budućnosti čemu su prilagođeni i koncept i svi programski sadržaji Sajma i prateće konferencije. Direktor Tuzlanskog sajma Zlatko Alidžanović je istakao na press konferenciji, da je sve bilo spremno za početak sajma, svi kapaciteti su bili popunjeni, ali su posljednja dešavanja sa poplavama uticale na odziv izlagača.

“Čini mi se da smo snagom motiva, da se struka na ovakav sajamski način okupi na jednom mjestu pobijedili. Uspjeli smo okupiti firme iz Poljske, Češke, Slovenije, Hrvatske, Srbije… Naravno da su glavni akteri te priče Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda HZHB i Elektroprijenos BiH. Posjetioci će zaista imati priliku da puno toga vide i čuju na sajmu u Mejdanu, kao i na konferenciji u Hotelu Tuzla ova tri dana”, kazao je Alidžanović.

Međunarodna konferencija “Energa 2014” je prateći kongresni sadržaj sajma. Prema riječima Mirze Kušljugića, predsjednika Programskog odbora, predviđena su dva panela koji predstavljaju novinu i održat će se prvi dan Sajma. Prvi predstavlja mogućnost učešća bh kompanija u investicionom ciklusu u energetici, koji u narednih šest do sedam godina u BiH iznosi 80% svih investicija, ili oko pet do šest milijardi KM. Konkretno, firme iz naše zemlje u direktnom dijalogu sa investitorima, kompanijama i predstavnicima vlasti, razgovarat će o modalitetima kako povećati učešće bh kompanija u ovim vrlo značajnim investicionim projektima.

“Drugi panel je integralno i inovativno upravljanje šumama i rijekama, motivisan posljednjim kataklizmičkim događajima. Ovim se otvara jedna ozbiljna priča oko integralnog upravljanja drvnom industrijom i enegretikom, sa takođe respektabilnim panelistima, gdje očekujemo nastavak aktivnosti, kao što je to u prvom slučaju, gdje je pokrovitelj Vanjskotrgovinska komora”, pojasnio je Kušljugić.

Na ovogodišnjoj “Energi” učestvuje oko 80 izlagača, a ukupan broj učesnika je oko 180. Pomenimo i da će se drugog sajamskog dana, održati Austria Showkase “Energija i zaštita okoline“, u okviru čega će biti upriličena prezentacija austrijskih kompanija, u organizaciji Trgovinskog odjela Austrijske ambasade u BiH.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*