U Tajlandu pronađena masovna grobnica sa tijelima muslimana iz Mijanmara

Vođa pobune i aktuelni premijer Tajlanda Prayuth Chan-osha ocijenio je zastrašujućim pronalazak masovne grobnice Rohingja muslimana u skrivenom kampu u šumama na jugu Tajlanda i poručio da će odgovorni biti pronađeni i procesuirani, javlja Anadolu Agency (AA).

Zamjenik glasnogovornika tajlandske vlade Sansern Kaewkamnerd je za lokalne medije izjavio da je vlada odlučna kazniti one koji stoje iza tog djela, bez obzira ko je to učinio.

“Ukoliko se ispostavi da je neki državni zvaničnik iza toga, bit će suočen s oštrom kaznom. U tajlandskoj zajednici nema mjesta za prevarante koji za lične interese zloupotrebljavaju druge ljude”, izjavio je Kaewkamnerd.

Neimenovani Malezijac je nedavno dojavio tajlandskoj policiji da je u šumama u regiji Sadao otkrio tajni kamp, a policija je u istom pronašla grobnicu s posmrtnim ostacima 26 Rohingja muslimana.

Tokom sigurnosne krize i progona muslimanske zajednice iz Mijanmara, desetine hiljada takozvanih Rohingja muslimana je bila žrtva krijumčara ljudima koji su im obećali da će ih odvesti i zaposliti u Maleziji. Veliki broj njih je morskim putem dovezen do Tajlanda.

Prognani muslimani iz Mijanmara su primoravani na težak rad u tajnim kampovima u prašumama na jugu Tajlanda. Tajlandske vlasti su početkom ovog mjeseca saopćile da su registrirale više od milion migranata koji rade u Tajlandu.

Rohingja muslimanima u Mijanmaru je 1982. godine oduzeto pravo na državljanstvo i ta manjinska zajednica je često bila meta napada većinskog budističkog stanovništva u regiji Arakan.

Međunarodne organizacije za ljudska prava već nekoliko godina upozoravaju na tešku situaciju pomenute zajednice i pozivaju mijanmarske vlasti da zaustave napade i obespravljivanje te zajednice.

(Vijesti.ba/Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*