Preminuo akademik prof. dr. Enver Mandžić

Istaknuti akademik, profesor iz oblasti rudarstva i geologije preminuo je Tuzli. Komemorativna sjednica bit će održana u petak na Rudarskom fakultetu Univerziteta u Tuzli na kojem je dugi niz godina radio i djelovao, promovirao i uzdizao fakultet do svjetske razine.

Akademik Mandžić rođen je u Tuzli 1944. godine.

Njegovi znanstveni radovi objavljivani su u Kanadi, USA, Velikoj Britaniji, Portugalu, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Švicarskoj, Nizozemskoj, Finskoj, Njemačkoj, Čehoslovačkoj i Mađarskoj. Bio je redoviti član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Sa preko 200 stručnih i znanstvenih radova profesor dr. Enver Mandžić postao je i ekspertom Ujedinjenih naroda u odjelu tehničke kooperacije za razvoj.

Još od dječačkih dana bio je veliki zaljubljenik u likovnu umjetnost, a vrlo brzo je postao i stravstveni kolekcionar vrijednih umjetnina…

Umjetnička galerija i muzej “MG” u Univerzitetskoj ulici Tuzli čiji je osnivač i vlasnik prepuna je bogate kulturne i povijesne baštine, a od 2011. godine mjesto je promocija različitih kulturnih, glazbenih i književnih događanja.
Madžić je uživao u kolekcionarstvu i sve ono što bi prikupljao, a čije vrijednosti su povijesne i stare po više od stotinu godina rado je pokazivao svojim sugrađanima i studentima koji bi navraćali u Galeriju. Ta neobična kolekcija prepuna je starih glačala – pegli, vaga i tegova, znački, medalja i plaketa, zbirki školjki, ukrasnih škatulja, pisaćih strojeva, filmskih kamera Super 8, projektora za film i filmskih montažera Super 8, starih raritetnih knjiga. Posebno se ističu kolekcije knjiga iz oblasti likovne umjetnosti, afiše i katalozi likovnih događanja, tako da je ta, kako je napisao Gradimir Gojer, draguljno vrijedna zbirka i golemi materijal za povjesnice likovnih umjetnosti.

Akademik Mandžić jedan je od osnivača Bijenala minijature Bosanskog kulturnog centra Tuzla, što već dobrano postaje dijelom kulturne tradicije ne samo Tuzle i sjeveroistočne Bosne nego i značajnom pozicijom na mapama kulturno-povijesnog blaga zemalja regije.

Autor je brojnih knjiga među kojima se ističu Tuzla u sjećanju”, ”Hronika Tuzle”, ”Život u Bosni i Hercegovini od 1895. do 1918. na razglednicama”, ”Ogledi, likovne kritike, prikazi i osvrti”.

Akademik Enver Mandžić bio je veliki prijatelj Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Franjevačkog samostana Tuzla te je često posjećivao Galeriju Kristian Kreković.

Odlaskom Envera Mandžića Tuzla je zaista mnogo izgubila. Nenadomjestiv je gubitak ovog divnog čovjeka, znanstvenika, profesora, pisca i umjetnika.

(Hrvatskiglasnik)

Jedan komentar

  1. I just could not leave your web site before suggesting that I really enjoyed the standard information a person supply to your visitors Is gonna be again steadily in order to check up on new posts

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*