Tuzla i Pečuh proslavili 25 godina partnerstva – potpisan sporazum o jačanju saradnje

Gradonačelnik Tuzle dr. sc. Zijad Lugavić i gradonačelnik Pečuha, Attila Péterffy svečano su 31. augusta 2024. godine, u Pečuhu, Mađarska, potpisali sporazum kojim se obilježava 25. godišnjica partnerstva između dva grada. Ovaj važan događaj simbolizira četvrtinu stoljeća uspješne saradnje, koja je započela 16. decembra 1999. godine.

Sporazum potvrđuje opredijeljenost oba grada za nastavak i jačanje partnerskih odnosa, zasnovanih na principima mirnog suživota i saradnje među narodima. Gradonačelnici su izrazili zadovoljstvo što će ovo partnerstvo, koje je već donijelo brojne koristi, biti dodatno osnaženo u budućnosti.

Tokom godina, partnerstvo između Tuzle i Pečuha donijelo je mnogobrojne benefite za oba grada. Saradnja je podstakla upoznavanje s bogatom historijom, tradicijom i kulturom, te je doprinijela razmjeni kulturnih i edukativnih programa, obogatila individualni i organizovani turizam, pomogla implementaciju ekoloških programa za zaštitu okoliša u oba grada. Također, dugogodišnja saradnja podržala je učešće manjina u kulturnom životu, te ojačala političku saradnju i stabilizaciju u regionu i unaprijedila harmoničan razvoj gradova koji služe dobrobiti građana.

Pored sporazuma s Tuzlom, Grad Pečuh je na ovom događaju potpisao i sporazume o jačanju saradnje s gradovima Gratz iz Austrije, Samobor iz Hrvatske, i Novi Sad iz Srbije, čime se dodatno proširuje mreža prijateljskih i partnerskih gradova.

(Grad Tuzla/RTV7)

Jedan komentar

  1. My brother suggested I might like this website He was totally right This post actually made my day You cannt imagine just how much time I had spent for this information Thanks

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*