Gradonačelnik Tuzle primio predstavnike Republike Armenije i CRS-a

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, u srijedu je ugostio predstavnike Republike Armenije i Catholic Relief Services (CRS) u okviru studijske posjete posvećene rješavanju pitanja stanovanja za raseljena lica, izbjeglice i ranjive porodice. Fokus posjete bio je na razmjeni znanja i iskustava koja je Tuzla stekla kroz dugogodišnju uspješnu provedbu programa socijalnog stanovanja u partnerstvu s CRS-om.

Gradonačelnik Lugavić, naglasio je važnost sinergije, razumijevanja i inkluzije u socijalnim programima. Istakao je da su aktivnosti usmjerene na poboljšanje životnih uslova ranjivih grupa ključne za razvoj društva. Također, gradonačelnik je prenio iskustva Tuzle u ovoj oblasti, ističući modele i mogućnosti socijalnog stanovanja te njegovu korist za društvo. Razgovarao je s delegacijom o mogućnostima primjene sličnih modela u Armeniji kako bi se osiguralo uspješno provođenje projekata socijalnog stanovanja i unaprijedile socijalne politike.

Tokom sastanka, pomoćnica gradonačelnika za Službu za boračko–invalidsku zaštitu, stambene poslove i integraciju raseljenih lica, Admira Atić Tupković, prezentovala je sistem socijalnog stanovanja u Tuzli, uključujući mehanizme implementacije i monitoringa. Nakon sastanka, delegacija će posjetiti objekat na Miladijama, izgrađen u okviru CEB II projekta, gdje će razgovarati sa stanarima zgrade socijalnog stanovanja.

CRS je u Bosni i Hercegovini prvi pilotirao socijalno stanovanje, provodeći projekte izgradnje stambenih jedinica, te pomažući u stvaranju pravnog okvira za socijalno stanovanje. Njihova tehnička podrška bila je ključna u uspostavi sistema koji danas osigurava humano, sigurno i trajno stambeno rješenje za sve kojima je to potrebno.

Delegaciju Republike Armenije činili su zamjenica ministra u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, Anna Zhamakochyan i šef odjela za demografiju i porodične socijalne garancije, Artak Harutyunyan, te predstavnici nevladinih organizacija iz Armenije. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Catholic Relief Services (CRS) za BiH/Balkan, kao i Službe za boračko–invalidsku zaštitu, stambene poslove i integraciju raseljenih lica Grada Tuzle.

(Grad Tuzla/ RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*