Austrija: Poplave napravile haos, stabilizacija vremena se očekuje tek sredinom sedmice

Ogromne količine kiše, ponegdje i četiri puta veće nego u prosjeku u cijelom septembru, dovele su do velikih poplava u istočnoj Austriji, a u Donjoj Austriji proglašeno je stanje prirodne katastrofe.

Iako je noć s nedjelje na ponedjeljak u Donjoj Austriji bila mirna, ne može biti riječi o stabilizaciji jer se danas ponovo očekuje jaka kiša. Predviđeno je do 60 litara kiše po metru kvadratnom. Prognoze meteorologa ukazuju da će se situacija početi smirivati tek sredinom sedmice.

U Beču je situacija bila posebno alarmantna na rijeci i Dunavskom kanalu. Podzemna željeznica je djelimično stala i još uvijek radi samo u ograničenoj mjeri.

Austrijske željeznice su produžile upozorenje o putovanjima do četvrtka navečer.

“ÖBB vas poziva da se suzdržite od putovanja koja nisu neophodna”, poručile su željeznice u nedjelju navečer. Željeznički saobraćaj je ostao masovno ograničen u velikim dijelovima Donje Austrije zbog prekida oko 40 linija.

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen zahvalio se svima koji pomažu u teškoj situaciji.

“Hiljade volontera koji su raspoređeni zaslužuju najveću zahvalnost koja se može zamisliti. U Beču možete vidjeti samo dio oluje. Danas sam bio na rijeci Beč, inače malom potoku, a danas bijesnoj bujici. To je nevjerovatno”, rekao je.

(KLix)

2 0 komentara

  1. Thank you for the auspicious writeup It in fact was a amusement account it Look advanced to far added agreeable from you However how can we communicate

  2. I have rewd sso mawny content onn the topic oof thhe boogger lovers however this post
    is genuuinely a good post, keep iit up.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*