Premijer Poljske planira proglasiti stanje prirodne katastrofe zbog poplava

Premijer Poljske Donald Tusk objavio je u nedjelju da vlada planira proglasiti stanje prirodne katastrofe zbog poplava koje su pogodile jugozapadne provincije te zemlje, prenosi Anadolu.

“Zadužio sam Vijeće ministara da pripremi uredbu”, napisao je Tusk na platformi X u nedjelju navečer.

Dodao je da bi stanje prirodne katastrofe bilo proglašeno ako to zatraži regionalna vlast, jer se time ublažavaju posljedice elementarnih nepogoda ili tehničkih kvarova koji se dešavaju u takvim situacijama.

Do sada su najmanje dvije osobe poginule u Poljskoj nakon što su poplave tokom vikenda zahvatile jugozapadne oblasti.

Prva žrtva je bila u okrugu Klodzko, koji je Tusk opisao kao najteže pogođeno područje. Druga nesreća se dogodila u pokrajini Slaskie.

“Situacija je zaista dramatična”, rekao je Tusk u nedjelju ujutro nakon sastanka u Klodzku.

Mobilizirane su službe hitne pomoći, vatrogasci i vojno osoblje, a helikopteri su poslani u provinciju Opolskie da spasu stanovnike koji su zaglavljeni na krovovima.

Nevrijeme sa velikim padavinama i poplavama pogodilo je nekoliko evropskih zemalja, uključujući Češku, Austriju, Poljsku, Rumuniju i Mađarsku.

Najmanje petoro ljudi pronađeno je mrtvo u istočnoj Rumuniji nakon olujnog nevremena koje je izazvalo kišu bez presedana, ostavivši stotine zarobljenih u poplavljenim područjima, saopštile su službe za hitne slučajeve.

U Austriji je smrtno stradao vatrogasac, a pokrajina Donja Austrija proglašena je područjem katastrofe.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*