Održan “Prvi sajam srednjih škola – vodič za upis”

Lokalni tim Tuzla – Asocijacija srednjoškolaca u BiH, organizovao je danas “Prvi sajam srednjih škola – vodič za upis”. Pokrovitelj je Općina Tuzla, koja je prepoznala značaj manifestacije. Učešće na sajmu je uzelo 10 srednjih škola sa područja općine Tuzla, koji su predstavili svoje materijalne, tehničke i kadrovske kapacitete. Kako je kazao Edo Salković, koordinator Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH, jedan od ciljeva je da se budući srednjoškolci upute na onu školu, koja će im dati određeno zvanje.

“Cilj nam je da osnovce uputimo da se na pravilan način upišu u srednju školu, da ne idu za prijetaljima, već da svojim mišljenjem odluče u koju školu će otići. Danas će tu biti i nekoliko osnovnih škola, koje su u mogućnosti da pošalju svoje učenike, jer je činjenica da je školska godina pri kraju, a dodatno nas je poremetila elementarna nepogoda iz predhodnog perioda. Nastojat ćemo da i naredne godine dodatno dignemo ljestvicu organizacije, iako smatram da je i ove godine sve organizovano na jako dobar način”, rekao je Salković.

Sajamu je prisustvovao načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, koji je ovom prilikom uputio savjet budućim srednjoškolcima, ocijenivši sajam dobrom pomoći oko lakše profesionalne orijentacije. “Mislim da bi trebalo da bude što više projekata, koji osnovcima daju više informacija o različitim srednjim školama, zanimanjima, deficitarnim zanimanjima, a kako bi mogli da donesu pravilnu odluku. Tako isto je potrebno i za srednjoškolce, da ne studiraju nešto što će ih odvesti na biro za zapošljavanje. Treba da idu u onu srednju školu, da odaberu ono zanimanje koje će im obezbjediti radno mjesto bilo gdje u BiH”, kazao je načelnik Imamović.

Ovom prilikom uručene su i zahvalnice svim institucijama i pojedincima koji su pomogli u organizaciji “Prvog sajma srednjih škola”. Dodajmo i da će u ponedjeljak 10.juna, biti objavljen konkurs za upis u 16 tuzlanskih srednjih škola, sa preciznim planom i kriterijima upisa.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*