Polarna svjetlost na nebu iznad Aljaske

Stanovnici Aljaske imali su priliku uživati u prekrasnim prizorima polarne svjetlosti, jedne od najljepših svjetlosnih pojava u atmosferi, javlja Anadolu.

U polarnim područjima obje Zemljine hemisfere ovo je pojava česta. Na sjeveru se zove Aurora Borealis (sjeverna zora), a na jugu Aurora Australis (južna zora). U umjerenim geografskim područjima polarna se svjetlost javlja vrlo rijetko.

Sjeverna polarna svjetlost jedan je od najpopularnijih prirodnih fenomena, uvrštena čak i među sedam svjetskih prirodnih čuda.

Ova spektakularna i zaigrana svjetlost toliko je nepredvidljiva i fascinantna, da jednom kada počne svoj nebeski ples, niko ne ostaje ravnodušan.

Aurora je svjetlosna pojava u Zemljinoj atmosferi koja nastaje kada električki nabijene čestice iz Sunčeve atmosfere uđu u Zemljino magnetsko polje i sudaraju se plinovima poput kisika i dušika. Auroralni prikazi mogu se pojaviti u mnogim živim bojama, koje su rezultat sudaranja različitih čestica plinova u atmosferi, najčešće na visinama između 90 i 150 kilometara.

Polarna svjetlost se najčešće pojavljuje u zelenoj boji, koju stvaraju molekule kisika na visinama od oko 90-100 kilometara iznad zemlje. Povremeno se pojavljuje i u drugim bojama poput crvene, žute, zelene, plave i ljubičaste.

Crvena polarna svjetlost pojavljuje se vrlo rijetko, a nastaje pomoću čestica kisika na velikim visinama do čak 300 kilometara. Dušik proizvodi plavu ili ljubičastu boju.

Sjeverna svjetlost nije vidljiva iz južne i istočne Evrope, ali postoje rijetki slučajevi u kojima se ipak pojavljuje, obično u crvenoj boji, što može biti zastrašujuće za ljude koji nisu svjesni njezinog porijekla.

Jedan komentar

  1. What i do not realize is in fact how you are no longer actually much more wellfavored than you might be right now Youre very intelligent You recognize thus considerably in relation to this topic made me in my view believe it from numerous numerous angles Its like men and women are not fascinated until it is one thing to do with Lady gaga Your own stuffs excellent All the time handle it up

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*