Biden o eskalaciji sukoba Izraela i Hezbollaha: Rat punih razmjera nije ni u čijem interesu

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u utorak na mogućnost “potpunog rata” dok Izrael nastavlja izvoditi zračne napade na Liban u kojima je dosad poginulo više od 550 ljudi, a Hezbollah uzvraća udarima.

“Rat punih razmjera nije ni u čijem interesu. Iako je situacija eskalirala, diplomatsko rješenje je još uvijek moguće. Zapravo, ostaje jedini put do trajne sigurnosti koji će omogućiti stanovnicima obje zemlje da se bezbjedno vrate svojim domovima”, rekao je Biden u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku.

Američki predsjednik je rekao da njegova administracija i on neumorno rade na postizanju tog cilja.

Osvrćući se na Gazu, Biden je rekao da je sada vrijeme da Izrael i Hamas finaliziraju uslove sporazuma o prekidu vatre i taocima koji je iznio u maju, rekavši da će to olakšati patnju u Gazi i okončati ovaj rat.

“Sreo sam se s porodicama tih talaca. Tugovao sam s njima. Oni prolaze kroz pakao. Nevini civili u Gazi takođe prolaze kroz pakao, hiljade i hiljade ubijenih, uključujući humanitarne radnike. Previše porodica je raseljeno, suočeni su s teškom humanitarnom situacijom”, rekao je Biden, zaključivši da oni nisu tražili ovaj rat koji je započeo Hamas.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*