Grad Tuzla kroz projekt SINERGY unapređuje energetsku efikasnost sportskog centra Mejdan (VIDEO)

Grad Tuzla, u saradnji sa Centrom za ekologiju i energiju Tuzla, organizovao je uvodnu konferenciju projekta “Sport Facilities Green Energy – SINERGY”, koja je održana u Ateljeu “Ismet Mujezinović” u Tuzli. Projekat je finansiran od strane Evropske unije te promoviše energetsku učinkovitost i održivost, dok istovremeno jača prekograničnu saradnju između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.856.980,94 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila bespovratna sredstva u iznosu od 1.578.433,78 eura (85%). Za Grad Tuzlu predviđeno je 600.000 eura, što iznosi oko 1,2 miliona konvertibilnih maraka.

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, ističući važnost projekta, kazao je: “Još jedan značajan projekat za Grad Tuzlu ostvarili smo kroz prekograničnu saradnju. Osim povučenih sredstava iz EU, projekat doprinosi jačanju veza s našim partnerima iz Hrvatske i Crne Gore, što otvara nove mogućnosti za buduće projekte. Pokazali smo da znamo i možemo, i uvjeren sam da ćemo u budućnosti realizovati još mnoge projekte u oblasti energetske efikasnosti.”

Grad Tuzla je vodeći partner na projektu, a partneri su Javna ustanova “Sportski objekti Vukovar” iz Hrvatske, Opština Herceg Novi iz Crne Gore i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle. Projekat SINERGY će značajno poboljšati kvalitetu života građana Tuzle kroz smanjenje energetskih troškova, smanjenje emisija stakleničkih plinova te osiguranje dugoročne održivosti sportskog centra Mejdan.

Opšti cilj projekta je direktno doprinijeti jačanju društvenog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja u prekograničnom području Tuzle, Vukovara i Herceg Novog kroz poboljšanje energetske učinkovitosti u infrastrukturi javnog sektora, njenu promociju i edukaciju.

U Tuzli je planirano da se izvrši rekonstrukcija sportskog centra Mejdan sa zamjenom staklene fasade, radi podizanja nivoa energetske efikasnosti Mejdana. Planirana je i nabavka savremenog sistema za praćenje potrošnje energije, zatim obuka zaposlenih u Mejdanu o energijskoj efikasnosti, te implementacija mjera za promociju i uštedu energije i podizanje energetske efikasnosti.

Kroz provedbu navedenih mjera očekuje se podizanje kvaliteta uslova za sportiste koji u Mejdanu obavljaju sportske aktivnosti, a biće poboljšani i uslovi boravka posjetilaca Mejdana i uslovi za rad zaposlenih u Mejdanu. Očekuje se i smanjena potrošnja električne energije i smanjeni troškovi održavanja Mejdana u dugoročnom periodu.

Grad Tuzla nastavlja sa implementacijom inovativnih energetskih rješenja, s posebnim fokusom na obnovljive izvore energije i poboljšanje kvaliteta života svih građana, sa ciljem smanjenja zagađenja i jačanja održivosti.

Grad Tuzla

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*