Amra Ćebić o restauraciji umjetničkih djela iz fundusa Međunarodne galerije portreta Tuzla (VIDEO)

Javna ustanova “Centar za kulturu” Tuzla je u 2024. godini realizirala projekt “Restauracija, konzervacija i promocija umjetničkog fundusa” – II faza.

Projekt je finansijski podržalo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Cilj projekta je obezbijediti neophodan restauratorski tretman, kojim će se sanirati oštećenja na slikama, te poduzeti konzervatorsku zaštitu umjetničkih djela kako bi se osigurala stabilizacija materijala i usporilo njegovo propadanja.

Projektom se nastoji podignuti svijest o značaju očuvanja umjetničkih djela i kulturnog naslijeđa i osigurati uslovi za dugotrajno čuvanje i izlaganje umjetničkih djela istaknutih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Restauratorsko-konzervatorski tretmani su primijenjeni na šest umjetničkih slika iz fundusa Međunarodne galerije portreta, organizacione jedinice JU “Centar za kulturu” Tuzla.

Selekciju umjetničkih djela za restauraciju su izvršili kustosi ustanove, Amra Ćebić i Samir Sufi.

Saradnica Milica Bilanović je u sklopu projekta održala i prezentaciju na kojoj su prikazani tok projekta, postupci i rezultati restauracije.

Posjetioci u Međunarodnoj galeriji portreta su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim koracima u konzervaciji i restauraciji i da pogledaju kako restaurisana djela u konačnici izgledaju.

Ustanova ima za cilj i u narednim godinama kontinuirano provodit postupke restauracije i konzervacije. Konzervatorsko-restauratorsku proceduru na umjetničkim radovima je izvršio magistar umjetnosti-restaurator Sanjin Lugić, saopćeno je iz Centra za kultura Tuzla.

Restaurisana su umjetnička djela: Ismet Mujezinović “Portret Meše i Darke”, Ismet Mujetinović “Autoportret sa spomenicom”, Ismet Mujezinović “Fašistička zvjerstva”, Mensur Dervišević “Navijač Slobode”, Hakija Kulenović “Sutjeska u kanjonu” i Petar Tiješić “Mrtva priroda”.

Iz Centra za kultura Tuzla zahvaljuju Ministarstvu civilnih poslova BiH na podršci.

Jedan komentar

  1. Family Dollar This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at one place

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*