Tužilaštvo BiH: Organizovano u borbu protiv terorizma

Intenziviranje rada Udarne grupe i Operativne grupe za borbu protiv terorizma, u kojoj zajednički djeluju tužilaštvo i sve policijske i sigurnosne agencije BiH,  dogovoreno je na sastanku glavnog tužioca i ministra sigurnosti BiH.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović i ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, sastali su se danas u Tužilaštvu BiH, te razgovarali o operativnim aktivnostima, potrebnim za efikasniju borbu protiv terorizma i terorističkih aktivnosti.

Centralne teme sastanka odnosile su se na intenziviranje rada Udarne grupe i Operativne grupe za borbu protiv terorizma, u kojoj zajednički djeluju tužiteljstvo i sve policijske i sigurnosne agencije naše zemlje.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno hitno realizirati aktivnosti na izboru svih članova ovih tijela, s obzirom da je nekima od njih istekao mandat ili nisu više zaposleni u policijskim i sigurnosnim agencijama.

Glavni tužitlac upoznao je ministra sigurnosti, da Tužilaštvo ozbiljno razmatra opciju da se postojeći Odsjek za terorizam, u kojem rade dva tužioca, odvoji u zasebni odjel, koji bi bio dodatno ojačan sa tužiocima, istražiocima i drugim stručnim osobljem, te zatražio podršku Ministarstva sigurnosti i Vijeća ministara u tom procesu.

Ministar sigurnosti i glavni tužitoc istakli su da je zajednička saradnja i koordinacija pravosudnih, policijskih i sigurnosnih agencija, kao i dobra saradnja sa partnerskim agencijama u regionu, Europi i svijetu, ključna za efikasnu prevenciju i borbu protiv terorizma, navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*