Izbori 2024: Na većini mjesta u Tuzli, biračka mjesta otvorena na vrijeme

Danas se održavaju, osmi, lokalni izbori od proglašenja nezavisnosti 1992. godine u Bosni i Hercegovini. Građani i građanke Bosne i Hercegovine na lokalnim izborima danas biraju općinske načelnike i gradonačelnike koji su odgovorni za vođenje općinske, odnosno gradske administracije.

Građani i građanke Bosne i Hercegovine će danas, na lokalnim izborima, birati ukupno 3.200 vijećnika i odbornika u gradskim i općinskim vijećima u Federaciji BiH te gradskim, odnosno skupštinama opština u Republici Srpskoj, kao i novi saziv Skupštine Brčko distrikta.

Osim toga, birat će i 143 gradonačelnika i načelnika u lokalnim zajednicama u oba entiteta u Bosni i Hercegovini. Gradonačelnici se biraju direktno u većini lokalnih zajednica. Izuzetak su Sarajevo i Mostar te Brčko distrikt.

Ukupni troškovi lokalnih izbora 2024. iznose 19 miliona konvertibilnih maraka (oko 9,7 miliona eura).

Pravo glasa, na današnjim lokalnim izborima ima 3.406.088 birača. Od tog broja, 44.789 građana registrovano je da glasaju izvan Bosne i Hercegovine.

Za razliku od dosadašnje prakse, kada su birači na listiću mogli zaokružiti koliko god žele kandidata unutar jedne političke opcije, sada je moguće zaokružiti najviše tri. To je novina, jer su ranije birači na listiću mogli zaokružiti više kandidata unutar jedne političke opcije ili koalicije ili liste nezavisnih kandidata.

Kada je riječ o izboru načelnika i gradonačelnika, glasački listić bit će važeći ako označite X ispred imena samo jednog kandidata.

U izbornoj jedinici Tuzla pravo glasa ima 111 500 glasača, koji mogu glasati na 155 redovnih mjesta, 2 glasačka mjesta u odsustvu I putem 12 mobilnih timova.

Prema riječima Asje Kravić, predsjednice Gradkse izborne komisije, na većini mjesta biračka mjesta su na vrijeme otvorena. Kasnilo se na 9 biračkih mjesta, radi se o biračkim mjestima na kojima se implementira  pilot projekat, pa se kasnilo zbog pokretanja skenera. Na nekim mjestima se kasnilo zbor brojanja glasačkih listića. Nije bilo do sada zabilježeno nikakvih nepravilnosti.

U svim izbornim jedinicama, na većini biračkih mjesta, u TK, u 7,00 sati otvorena su birališta. Na 11 biračkih mjesta evidentirana su kašnjenja iz tehničkih razloga, u trajanju od 5-25 minuta: na području Srebrenika 1 biračko mjesto, Banovića – 1, Lukavac -3, Kladanj- 3, Gradačac- 3, dakle, nema neotvorenih biračkih mjesta. Zasada nisu evidentirani nikakvi incidenti niti prijave neregularnosti, a policijski službenici nalaze se na terenu, u skladu sa operativnim planovima i Izbornim zakonom BiH. Za sve prijave eventualnih nezakonitosti ili zloupotreba u vezi sa izbornim procesom, na raspolaganju su policijski službenici i istražitelji UP MUP TK-a, kao i dežurni tužitelji KTTK-a.

Na današnjim izborima predviđeno je uvođenje pilot-projekta koji će biti primijenjen na nekim glasačkim mjestima, a koji se odnosi na korištenje opreme za elektronsko prebrojavanje glasačkih listića, opreme za elektronsku identifikaciju birača, opreme za videonadzor i snimanje nadzornih videosnimaka na biračkim mjestima i centrima za brojanje. No, ovaj pilot-projekat ne uključuje opremu za elektronsko glasanje.

Lokaciju svog biračkog mjesta birači mogu provjeriti na web stranici CIK BiH na  linku “Da li ste registrirani birač?”, zatim da u tri prazna polja upišu tražene podatke (ime, prezime i JMB).

Lokalni izbori neće biti održani u općinama koje su pogođene poplavama, konačnu odluku je donijela Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u subotu, 5. oktobra.

CIK BiH odgodila izbore u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i na tri biračka mjesta u Fojnici.***********

Uprava policije MUP-a TK i Kantonalno tužilaštvo TK-a sačinili su operativni plan kojim su predviđene dežurne službe tužilaca i policijskih službenika, koji će postupati po prijavama i određenim indicijama o eventualnim zloupotrebama, kako bi se prevenirala i spriječila krivična djela, ali i efikasno procesuirali počinioci krivičnih djela  vezanih za izborne prevare  i  druga djela vezana za izborni proces. Također, uspostavljena je saradnja i sa drugim policijskim agencijama i tužilaštvima, kao i Centralnom izbornom komisijom BiH. Na terenu u svim izbornim jedinicama i svim biračkim mjestima, će biti prisutni policijski službenici kako bi se osigurala bezbijednost izbornog procesa, te će se poduzimati i sve potrebne aktivnosti u cilju evidentiranja svih prekršaja u vezi sa održavanjem lokalnih izbora.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*