Organizovan Prvi alergološki simpozij u Tuzli

U Tuzli je danas održan prvi majski alergološki simpozij sa međunarodnim učešćem. Stručnjaci iz ove oblasti su ovom prilikom, razmijenili iskustva i aktuelne informacije iz oblasti alergologije.

Organizator simpozija bila je Klinika za plućne bolesti Javne zdravstvene ustanove Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, uz saradnju sa Ljekarskom komorom TK. Njihov cilj je da se prikažu najsvježija iskustva iz prakse, i otvore novi putevi za integraciju različitih pristupa, i terapijskih procedura, iz oblasti alergologije. Prema riječima Suvada Dedića, direktora Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla, prema podacima Evropske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju, do 2050.godine će ovim bolestima biti obuhvaćena polovina svjetskog stanovništva.

Veoma je važna prevencija. Prema preporukama stručnjaka, treba voditi računa o koncentraciji alergena, koji mogu biti okidač za teške oblike respiratornih alergija. Kako bi se zaštili, a to se posebno odnosi na djecu, potrebna je edukacija roditelja, kao i nastavnog osoblja u školama.

Želja organizatora je da ovaj simpozij preraste u tradiciju, i da se održava svake godine prvog utorka u maju, a povodom Svjetskog dana astme.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*