U Tuzli obilježen Dan pobjede nad fašizmom

U okviru manifestacije „Dani antifašizma 1945-1995-2015“, Gradska uprava Tuzla priredila je danas obilježavanje 9.maja, – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana Zlatnih ljiljana.  Obilježavajući dane antifašizma, prilika je da se prisjetimo svih istorijskih datuma značajnih za odbranu Tuzle i Bosne i Hercegovine, a žrtve antifašističke borbe nikada nesmiju biti zaboravljene, rečeno je ovom prilikom.

Brojne delegacije položile su cvijeće i odale poštovanje, na spomeniku Partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992.-1995.godina, kao i civilnim žrtvama rata. U prigodnom obraćanju, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je kazao, da je fašizam vječita prijetnja i zlo, kojem se uvijek mora suprostavljati vječito dobro.

„Nakon pobjede nekog velikog zla, oslabe snage koje su ga pobijedile, prođe 40-50 godina, pojave se neke nove snage, i fašizam se ponovo pojavi. Dokaz za to je agresija na našu zemlju, i zato je važno obilježavati ove datume. Posebno se to odnosi na Bosnu i Hercegovinu, jer mi smo priznati na bazi AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a, kontinuitet naše državnosti rodio se u antifašizmu“, kazao je Imamović.

Pored gradonačelnika Imamovića, prisutnima su se obratili Mehmed Pirić učesnik Narodno oslobodilačkog rata, te Semir Adžajlić, sin poginulog borca Bime Adžajlića, nosioca priznanja „Zlatni ljiljan“.

„Za Tuzlu i BiH ovo je veoma važan datum, kako bi smo obilježili prije svega Dan pobjede nad fašizmom. Budućim naraštajima, nama mladima, treba da ostane obaveza podsjećanja, kako se događaji iz perioda 1941.-1945. i 1992.-1995.godina nebi ponovili“, rekao je Adžajlić.

Važno je obilježavati svaki istorijski datum pobjede antifašista nad fašistima, kako nam se ponovo nebi dogodilo da postanemo njegove žrtve, poručeno je između ostalog ovom prilikom.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*