Penzionerima u FBiH bez pristanka od penzija odbijen novac za poplavljena područja

Isplata penzija u Federaciji BiH (FBiH) počela je danas, a svim penzionerima je, bez obzira na visinu penzije, odbijen određeni iznos novca za područja pogođena poplavama, iako o tome nisu bili obaviješteni, potvrđeno je za portal Klix.ba iz Federalnog zavoda (FZ) PIO/MIO. Iznos od jedne KM je odbijen i osobama koje primaju najnižu penziju u FBiH.

Prikupljenim novcem će raspolagati udruženja penzionera koja će finansirati izgradnju kuća onim penzionerima koji su bili pogođeni katastrofalnim poplavama koje su zahvatile BiH u proteklom periodu, istakli su iz Federalnog zavoda (FZ) PIO/MIO.

“Onima koji primaju naknade do iznosa minimalne penzije odbijena je jedna KM, od minimalne do zajamčene dvije KM, a od zajamčene do iznosa 869 KM odbijaju se dvije i pol KM. Onima koji dobivaju penziju veću od 869 KM odbijeno je tri KM”, rekao je za Klix.ba Tomislav Kvesić, iz Ureda za odnose s javnošću FZ PIO/MIO.

Portalu Klix.ba javili su se penzioneri koji su istakli da im navedena odbijanja nisu bila najavljena.

“Saglasnost smo dobili od udruženja penzionera, a ne pojedinačno saglasnost osoba. Teško je komunicirati sa 300.000 penzionera. Ukoliko se neko ne slaže sa spomenutim odbijanjem, mogu se javiti ili udruženjima penzionera ili nama u FZ PIO/MIO, a prilikom sljedeće isplate taj novac će im biti refundiran. Prikupljeni novac će biti upotrijebljen isključivo za izgradnju kuća penzionerima”, rekao je Kvesić.

Dodao je da odbijanje novca od penzija za poplavljena područja neće biti vršeno u narednim mjesecima.

(Klix)

Jedan komentar

  1. Ko ima pravo u moje ime i bez mog pristanka umanjiti mi penziju. Što se tiče humanosti, kao penzioner sam zvala humanitarne brojeve, pošto sam iz Posavine, poslala sam paket u vrijednosti od 100 KM………….. to je moja dobra volja. Ali ovakav način nikako ne odobravam.
    Samo me zanima ko je u U MOJE IME odlučio da MOJU penziju umanji za 2 KM.
    Ja jesam penzioner, ali nisam ČLAN UDRUŽENJA PENZIONERA………….

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*