Zlatna medalja za tuzlanski mješoviti hor “LEGE ARTIS”

Tuzlanski mješoviti hor „LEGE ARTIS“, osvojio je zlatnu medalju na XIV Međunarodnom horskom festivaluu Bijeljini. Hor pod vođstvom magistra Jasmina Hasića, predstavio se žiriju i publici,višeglasnim horskim kompozicijama.

Tuzlaci su u vrlo jakoj konkurenciji horova iz regiona, među kojima su prednjačili akademski horovi, horovi srednjih muzičkih škola i horovi sa dugom tradicijom horskog pjevanja, u kategoriji kamernih mješovitih horova, vrlovisoko ocijenjeni od stručnog žirija kojeg su činili eminentni muzički stručnjaci iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ovo je treća po redu medalja za Mješoviti hor „LEGE ARTIS“ osvojena do sada na „Majskim muzičkim svečanostima“u Bijeljini.

Prvu – srebrnu je tuzlanski hor koji će uskoro proslaviti tek treću godišnjicu svog djelovanja, osvojio 2013, a prošle se okitio bronzom.Međunarodni horski festival „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini, održava se svake godine počev od 2002.g. i u proteklim godinama je okupio više od 400 horova i preko 20.000 horskih pjevača iz Srbije, Bugarske, Ukrajine, Austrije, Njemačke, Grčke, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

U narednom periodu GUD „LEGE ARTIS“ počinje sa pripremama za Internacionalni horski šampionat koji će se održati u Ohridu od 27. – 31. augusta.

Radi podsjećanja, tuzlanski „Lege Artis“ je selektiran od strane stručnog žirija Horskog šampionata u Ohridu, te će sa 30 – tak horova iz Rusije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Srbije, Turske, Rumunije, Češke, Izraela, Slovenije kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine, učestvovati na ovom prestižnim Horskom šampionatu.

(RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*