Boračka udruženja u FBiH nezadovoljna primjenom Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca

Na zajedničkom sastanku Koordinacije boračkih udruženja i saveza u FBiH danas je razgovarano o zaštiti prava vojnih penzionera s naglaskom na otklanjanje negativnih posljedica koje su nastale primjenom Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata“. 

– Usaglasili smo se da ćemo predložiti izmjene ovog zakona odnosno da se izmijeni član 3. koji reguliše koje su osobe u okviru zakona. Samim tim želimo da se iz zakona izvedu osobe koje tu faktički ne pripadaju – izjavio je Feni predsjednik Saveza udruženja vojnih penzionera u FBiH Nihad Šehović.

Pojasnio je da po važećem Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata korisnici prava su i “osobe koje su demobilisani borci penzionisani po tom osnovu, što znači da su radili bilo gdje ili nisu nigdje radili, a penzionisani su”.

– Oni su poistovjećeni s onima koji su u penziju otišli iz radnog odnosa iz Oružanih snaga BiH. Faktički onaj ko uslovno nema dana radnog staža i nigdje nije uplaćivao sredstva u PIO stavljen je da mu se penzija isplaćuje po Zakonu o PIO-u, a tu nikada nije uplaćivao – istakao je Šehović, dodajući da “oni koji su otišli iz radnog odnosa iz Oružanih snaga BiH trebaju biti tretirani kao i svi penzioneri“.

Ovaj zajednički stav će biti verifikovan na upravnim odborima Saveza udruženja vojnih penzionera u FBiH, Zajednice županijskih udruga umirovljenih pripadnika HVO i Udruženja penzionisanih vojnih osiguranika u FBiH, a s kojim će ova udruženja nastupati pred organima vlasti.

– Nakon toga Prijedlog zakona o izmjenama ovog zakona uputit ćemo Federalnom parlamentu – kazao je Šehović.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*